Torcik Moje Love
KIngaKlysinska
Może nie będę typową osobą biorącą udział w tym konkursie, bo jak widać torcik jest na urodzinki-Babci. Mojej kochanej babuni, która mnie praktycznie wychowała, nauczyła piec i teraz staram się dzielić tą pasją z bliskimi.
0
0 / 0
Może nie będę typową osobą biorącą udział w tym konkursie, bo jak widać torcik jest na urodzinki-Babci. Mojej kochanej babuni, która mnie praktycznie wychowała, nauczyła piec i teraz staram się dzielić tą pasją z bliskimi.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szt. biszkopt ciemny
1 szt. biszkopt jasny
2 opak. dżem łowicz 100% truskawka
1 opak. dżem wiśniowy z kwiatem róży 100%
500 g serek mascarpone
1.50 l śmietana 36%
10 szt. baton mleczny
10 szt. śmietan-fix
30 g żelatyna
3 szt. gorzka czekolada
1 szt. owoce
6 opak. cukier waniliowy
Przygotowanie
Dzień przed robieniem tortu zagotuj śmietanę i rozpuść w niej batony. Wystudź i przełóż do porządnego schłodzenia do lodówki.
Biszkopty przekrój na pół. Każdy dokładnie nasącz ponczem (alkohol, herbata słodka, sok pomarańczowy z alkoholem-czego dusza zapragnie).
Śmietanę z lodówki ubijaj mikserem wraz z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym, następnie dodaj śmietan-fix i rozpuszczona w niewielkiej ilości wody żelatynę, ubij chwilę.
Pierwszy-ciemny blat ciasta posmaruj dżemem truskawkowym, na dżem wyłóż krem i przykryj jasnym plackiem, na jasny wyłóż dżem wiśniowy, krem i ciemny placek, znów dżem truskawkowy i krem, na wierzch przykryj jasny biszkopt.
Tort obsmaruj pozostałym kremem i schłódź, następnie roztop w kąpieli wodnej czekoladę i polej nią wierzch tak, aby spływała po bokach. Ozdób dowolnie owocami.