Torcik Moje Love

KIngaKlysinska
Torcik Moje Love

0

0 / 0

Może nie będę typową osobą biorącą udział w tym konkursie, bo jak widać torcik jest na urodzinki-Babci. Mojej kochanej babuni, która mnie praktycznie wychowała, nauczyła piec i teraz staram się dzielić tą pasją z bliskimi.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szt. biszkopt ciemny

1 szt. biszkopt jasny

2 opak. dżem łowicz 100% truskawka

1 opak. dżem wiśniowy z kwiatem róży 100%

500 g serek mascarpone

1.50 l śmietana 36%

10 szt. baton mleczny

10 szt. śmietan-fix

30 g żelatyna

3 szt. gorzka czekolada

1 szt. owoce

6 opak. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Dzień przed robieniem tortu zagotuj śmietanę i rozpuść w niej batony. Wystudź i przełóż do porządnego schłodzenia do lodówki.

2

Biszkopty przekrój na pół. Każdy dokładnie nasącz ponczem (alkohol, herbata słodka, sok pomarańczowy z alkoholem-czego dusza zapragnie).

3

Śmietanę z lodówki ubijaj mikserem wraz z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym, następnie dodaj śmietan-fix i rozpuszczona w niewielkiej ilości wody żelatynę, ubij chwilę.

4

Pierwszy-ciemny blat ciasta posmaruj dżemem truskawkowym, na dżem wyłóż krem i przykryj jasnym plackiem, na jasny wyłóż dżem wiśniowy, krem i ciemny placek, znów dżem truskawkowy i krem, na wierzch przykryj jasny biszkopt.

5

Tort obsmaruj pozostałym kremem i schłódź, następnie roztop w kąpieli wodnej czekoladę i polej nią wierzch tak, aby spływała po bokach. Ozdób dowolnie owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

902

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

57

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły