Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

EwelinaPedzikowska
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

1

4.5 / 2

Torcik makowy to ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i lekko kwaskową porzeczkową konfiturą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt! Nie marnuj jedzenia po świętach! Ja mam fajny sposób jak wykorzystać resztki jedzenia aby nie wyrzucić ich do kosza. Mięsa i wędliny można zamrozić, a potem wykorzystać do zapiekanki makaronowej. Kawałki i plastry żółtych serów można rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona! Czerstwy chleb i bułki można pokroić w kostkę i zrobić grzanki do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.

25

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

7 szt. jaja kurze całe

180 g cukier

180 g mąka lubella puszysta tortowa

120 g suchy mak

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

1 łyżecz. proszku do pieczenia

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

80 woda

3 łyżka cukier

1 szt. sok z cytryny

50 wódka

1.30 kg serek homogenizowany waniliowy

90 g cukier puder

2 łyżka cukier waniliowy

150 mleko uht 3,2%

4 łyżecz. żelatyna

100 g biała czekolada

200 g śmietanka kremowa 30%

50 g miód

2 łyżecz. żelatyna

80 woda

2 łyżka masło

2 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz

5 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Biszkopt: Białka jajek ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier i ponownie ubijam na sztywno. Dalej ubijając dodaję żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę dzielę na 3 części. Każdą z osobna przelewam do formy o średnicy 25 cm i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

2

Masa serowa: Żelatynę zalewam 3 łyżkami mleka, pozostawiam do napęcznienia, następnie podgrzewam resztę mleka, przekładam żelatynę, całość dokładnie mieszam i pozostawiam do wystudzenia. Serek homogenizowany waniliowy z cukrem pudrem dokładnie mieszam, wlewam rozpuszczoną w mleku żelatynę i całość dokładnie mieszam.

3

Poncz: Wodę zagotowuję z cukrem i pozostawiam do wystudzenia. Następnie mieszam z sokiem cytryny i wódką.

4

Polewa: Żelatynę moczę w wodzie i pozostawiam do napęcznienia. Śmietanę zagotowuję z miodem i zdejmuję z palnika. Dodaję połamaną w kostki czekoladę, mieszam i dodaję napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie mieszam.

5

Składanie tortu: Do formy przekładam jeden blat makowy. Nasączam go cytrynowym ponczem, smaruję konfiturą porzeczkową, wykładam 1/3 część masy serowej, przykrywam drugim blatem makowym, nasączam cytrynowym ponczem, smaruję konfiturą porzeczkową, wykładam drugą 1/3 część masy serowej, przykrywam ostatnim blatem makowym, nasączam cytrynowym ponczem, smaruję resztą konfitury porzeczkowej i wykładam resztę masy serowej. Wstawiam do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta polewam tężejącą polewą czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi, wstawiam do lodówki i dekoruję według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły