Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Lubella

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą to eleganckie ciasto idealne na święta i inne uroczystości. Wilgotny makowy spód doskonale komponuje się z aksamitną masą serową o waniliowym aromacie oraz kwaskową warstwą konfitury z czarnej porzeczki. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, nadająca deserowi kremowości i eleganckiego wyglądu. To wyrazisty w smaku torcik, który łączy tradycyjne składniki z nowoczesnym wykończeniem. Idealny wybór dla fanów makowych wypieków w oryginalnym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
504
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4.5 / 2
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą to eleganckie ciasto idealne na święta i inne uroczystości. Wilgotny makowy spód doskonale komponuje się z aksamitną masą serową o waniliowym aromacie oraz kwaskową warstwą konfitury z czarnej porzeczki. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, nadająca deserowi kremowości i eleganckiego wyglądu. To wyrazisty w smaku torcik, który łączy tradycyjne składniki z nowoczesnym wykończeniem. Idealny wybór dla fanów makowych wypieków w oryginalnym wydaniu.
25
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Biszkopt
7 szt. jaja
180 g mąka lubella puszysta tortowa
180 g cukier
120 g suchy mak
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
Poncz
80 ml woda
3 łyżka cukier
1 szt. sok z cytryny
50 ml wódka
Masa serowo-wanilowa
1.30 kg serek homogenizowany waniliowy
90 g cukier puder
2 łyżka cukier wanilinowy
150 ml mleko uht 3,2%
4 łyżecz. żelatyna
Polewa
100 g biała czekolada
200 g śmietanka kremowa 30%
50 ml miód
2 łyżecz. żelatyna
80 ml woda
2 łyżka masło
Dodatkowo
2 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz
5 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj, aż masa będzie lśniąca i sztywna.
Dodaj żółtka i olej, zmiksuj krótko do połączenia składników.
Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
Podziel masę na 3 równe części.
Każdą część wylej do formy (średnica 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz każdy blat osobno przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C (góra–dół).
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Zalej żelatynę 3 łyżkami mleka i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
Podgrzej resztę mleka (nie zagotowuj), dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
W osobnej misce wymieszaj serek waniliowy z cukrem pudrem.
Wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Przygotuj poncz cytrynowy. Zagotuj wodę z cukrem i wystudź.
Dodaj sok z cytryny i wódkę, wymieszaj.
Przygotuj polewę z białej czekolady. Zalej żelatynę niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut.
W rondelku zagotuj śmietanę z miodem.
Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kostki białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aż zacznie lekko tężeć.
Na koniec złóż torcik. Włóż pierwszy blat makowy do formy i nasącz go ponczem.
Posmaruj konfiturą porzeczkową i wyłóż 1/3 masy serowej.
Ułóż drugi blat, nasącz, posmaruj konfiturą i dodaj kolejną 1/3 masy.
Przykryj ostatnim blatem, ponownie nasącz, posmaruj konfiturą i nałóż resztę masy serowej.
Wstaw tort do lodówki na około 1 godzinę.
Po schłodzeniu polej wierzch ciasta lekko tężejącą polewą z białej czekolady i posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
504
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.