Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Lubella
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

2

4.5 / 2

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą to eleganckie ciasto idealne na święta i inne uroczystości. Wilgotny makowy spód doskonale komponuje się z aksamitną masą serową o waniliowym aromacie oraz kwaskową warstwą konfitury z czarnej porzeczki. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, nadająca deserowi kremowości i eleganckiego wyglądu. To wyrazisty w smaku torcik, który łączy tradycyjne składniki z nowoczesnym wykończeniem. Idealny wybór dla fanów makowych wypieków w oryginalnym wydaniu.

25

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Biszkopt

7 szt. jaja

180 g mąka lubella puszysta tortowa

180 g cukier

120 g suchy mak

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

Poncz

80 ml woda

3 łyżka cukier

1 szt. sok z cytryny

50 ml wódka

Masa serowo-wanilowa

1.30 kg serek homogenizowany waniliowy

90 g cukier puder

2 łyżka cukier wanilinowy

150 ml mleko uht 3,2%

4 łyżecz. żelatyna

Polewa

100 g biała czekolada

200 g śmietanka kremowa 30%

50 ml miód

2 łyżecz. żelatyna

80 ml woda

2 łyżka masło

Dodatkowo

2 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz

5 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2

Stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj, aż masa będzie lśniąca i sztywna.

3

Dodaj żółtka i olej, zmiksuj krótko do połączenia składników.

4

Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszaj delikatnie szpatułką.

5

Podziel masę na 3 równe części.

6

Każdą część wylej do formy (średnica 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Piecz każdy blat osobno przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C (góra–dół).

8

Odstaw do całkowitego wystudzenia.

9

W międzyczasie przygotuj masę serową. Zalej żelatynę 3 łyżkami mleka i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

10

Podgrzej resztę mleka (nie zagotowuj), dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

11

W osobnej misce wymieszaj serek waniliowy z cukrem pudrem.

12

Wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

13

Przygotuj poncz cytrynowy. Zagotuj wodę z cukrem i wystudź.

14

Dodaj sok z cytryny i wódkę, wymieszaj.

15

Przygotuj polewę z białej czekolady. Zalej żelatynę niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut.

16

W rondelku zagotuj śmietanę z miodem.

17

Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kostki białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

18

Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aż zacznie lekko tężeć.

19

Na koniec złóż torcik. Włóż pierwszy blat makowy do formy i nasącz go ponczem.

20

Posmaruj konfiturą porzeczkową i wyłóż 1/3 masy serowej.

21

Ułóż drugi blat, nasącz, posmaruj konfiturą i dodaj kolejną 1/3 masy.

22

Przykryj ostatnim blatem, ponownie nasącz, posmaruj konfiturą i nałóż resztę masy serowej.

23

Wstaw tort do lodówki na około 1 godzinę.

24

Po schłodzeniu polej wierzch ciasta lekko tężejącą polewą z białej czekolady i posyp wiórkami kokosowymi.

25

Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

504

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły