Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EwelinaPedzikowska
![Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6329-1702057914661.jpeg&w=3840&q=75)
Torcik makowy to ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i lekko kwaskową porzeczkową konfiturą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt! Nie marnuj jedzenia po świętach! Ja mam fajny sposób jak wykorzystać resztki jedzenia aby nie wyrzucić ich do kosza. Mięsa i wędliny można zamrozić, a potem wykorzystać do zapiekanki makaronowej. Kawałki i plastry żółtych serów można rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona! Czerstwy chleb i bułki można pokroić w kostkę i zrobić grzanki do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.
1
4.5 / 2
Torcik makowy to ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i lekko kwaskową porzeczkową konfiturą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt! Nie marnuj jedzenia po świętach! Ja mam fajny sposób jak wykorzystać resztki jedzenia aby nie wyrzucić ich do kosza. Mięsa i wędliny można zamrozić, a potem wykorzystać do zapiekanki makaronowej. Kawałki i plastry żółtych serów można rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona! Czerstwy chleb i bułki można pokroić w kostkę i zrobić grzanki do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.
25
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
7 szt. jaja kurze całe
180 g cukier
180 g mąka lubella puszysta tortowa
120 g suchy mak
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżecz. proszku do pieczenia
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
80 woda
3 łyżka cukier
1 szt. sok z cytryny
50 wódka
1.30 kg serek homogenizowany waniliowy
90 g cukier puder
2 łyżka cukier waniliowy
150 mleko uht 3,2%
4 łyżecz. żelatyna
100 g biała czekolada
200 g śmietanka kremowa 30%
50 g miód
2 łyżecz. żelatyna
80 woda
2 łyżka masło
2 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz
5 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Biszkopt: Białka jajek ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier i ponownie ubijam na sztywno. Dalej ubijając dodaję żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę dzielę na 3 części. Każdą z osobna przelewam do formy o średnicy 25 cm i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Masa serowa: Żelatynę zalewam 3 łyżkami mleka, pozostawiam do napęcznienia, następnie podgrzewam resztę mleka, przekładam żelatynę, całość dokładnie mieszam i pozostawiam do wystudzenia. Serek homogenizowany waniliowy z cukrem pudrem dokładnie mieszam, wlewam rozpuszczoną w mleku żelatynę i całość dokładnie mieszam.
Poncz: Wodę zagotowuję z cukrem i pozostawiam do wystudzenia. Następnie mieszam z sokiem cytryny i wódką.
Polewa: Żelatynę moczę w wodzie i pozostawiam do napęcznienia. Śmietanę zagotowuję z miodem i zdejmuję z palnika. Dodaję połamaną w kostki czekoladę, mieszam i dodaję napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie mieszam.
Składanie tortu: Do formy przekładam jeden blat makowy. Nasączam go cytrynowym ponczem, smaruję konfiturą porzeczkową, wykładam 1/3 część masy serowej, przykrywam drugim blatem makowym, nasączam cytrynowym ponczem, smaruję konfiturą porzeczkową, wykładam drugą 1/3 część masy serowej, przykrywam ostatnim blatem makowym, nasączam cytrynowym ponczem, smaruję resztą konfitury porzeczkowej i wykładam resztę masy serowej. Wstawiam do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta polewam tężejącą polewą czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi, wstawiam do lodówki i dekoruję według uznania.