Torcik dla piwosza
mariola85
Ten torcik ucieszy nawet największego wroga słodyczy! Co zrobić na szybko na 40! urodziny? Przypomniałam sobie, że kiedyś w gazecie widziałam taki tort i w sumie nigdy nie miałam okazji, żeby się wykazać - niezobowiązująco lecz z sercem;-)) Nie muszę dodawać, a sami widzcie na fotkach, że torcik robiłam bardzo krótko (odliczając czas pieczenia biszkoptu, chociaż myślę, że można zrobić z biszkoptu ze sklepu) i bawiłam się przy tym super, a cała rodzina zaglądała mi przez ramię, oczekując jakichś kulinarnych fajerwerków. A teraz kilka rad, żeby Wam wyszło jeszcze lepiej, niż mi. Rada1: kółeczka muszą być dość małe, żeby "kufel" był wysoki. Może być wtedy kilka warstw. Rada2: biszkopciki do obkładania "kufla" naokoło mają być prostokątne. W domu miałam tylko biszkopty "kocie języczki" i musiałam szybko iść kupić proste. Rada3: dżem do "kufla" chyba dobrze, jak jest kwaśny, np. czarna porzeczka, ewentualnie wiśnia, ponieważ facet mógłby nerwowo nie wytrzymać takiej ilości słodyczy;-)) Rada4: z uszkiem do "kufla" trzeba trochę poeksperymentować, żeby było stabilne, nie łamało się i nie odleciało przed czasem. Ja zrobiłam je z kawałka biszkopta. I to wszystko. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
774
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ten torcik ucieszy nawet największego wroga słodyczy! Co zrobić na szybko na 40! urodziny? Przypomniałam sobie, że kiedyś w gazecie widziałam taki tort i w sumie nigdy nie miałam okazji, żeby się wykazać - niezobowiązująco lecz z sercem;-)) Nie muszę dodawać, a sami widzcie na fotkach, że torcik robiłam bardzo krótko (odliczając czas pieczenia biszkoptu, chociaż myślę, że można zrobić z biszkoptu ze sklepu) i bawiłam się przy tym super, a cała rodzina zaglądała mi przez ramię, oczekując jakichś kulinarnych fajerwerków. A teraz kilka rad, żeby Wam wyszło jeszcze lepiej, niż mi. Rada1: kółeczka muszą być dość małe, żeby "kufel" był wysoki. Może być wtedy kilka warstw. Rada2: biszkopciki do obkładania "kufla" naokoło mają być prostokątne. W domu miałam tylko biszkopty "kocie języczki" i musiałam szybko iść kupić proste. Rada3: dżem do "kufla" chyba dobrze, jak jest kwaśny, np. czarna porzeczka, ewentualnie wiśnia, ponieważ facet mógłby nerwowo nie wytrzymać takiej ilości słodyczy;-)) Rada4: z uszkiem do "kufla" trzeba trochę poeksperymentować, żeby było stabilne, nie łamało się i nie odleciało przed czasem. Ja zrobiłam je z kawałka biszkopta. I to wszystko. Smacznego!
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bita śmietana
1 szt. biszkopty podłużne
0.50 kg dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Nasączony biszkopt smarujemy dżemem.
Na koniec formą do śmietany robimy "pianę".
Z płaskiego biszkopta kroimy trzy kółeczka. Ja jako formy użyłam pokrywki od śmietany:)
Ubijamy śmietanę 36% i smarujemy śmietanę na dżem.
Każde biszkoptowe kółeczko nasączamy wodą z cytryną (lub likierem).
Robimy w ten sposób ze wszystkimi kółeczkami biszkopta. Na koniec smarujemy brzegi ciastka i oklejamy "kufel" prostymi biszkoptami. Uszko do "kufla" formujemy z kawałka biszkopta.