Torcik czekoladowy z malinami

EkspertOdKuchni
Torcik czekoladowy z malinami

0

0 / 0

Torcik czekoladowy z malinami to idealna propozycja dla miłośników słodkich, lekko kwaśnych i kremowych wypieków. Składa się on z warstwy czekoladowego ciasta, budyniowej masy i malinowego wierzchu. To świetny wybór na różnego rodzaju okazje, jak urodziny, przyjęcia, święta czy spotkania w gronie najbliższych. Torcik zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Życzymy smacznego!

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

50 g gorzka czekolada

0.50 szkl. mleko

120 g cukier

2 łyżecz. cukier waniliowy

0.25 szkl. olej

1 szt. jajko

0.50 szkl. śmietana 18%

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 l mleko

150 g cukier

2 łyżecz. cukier waniliowy

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 opak. budyń śmietankowy

250 g masło w temperaturze pokojowej

2 opak. galaretka malinowa

Przygotowanie


1

W rondelku rozpuść gorzką czekoladę z mlekiem na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

2

W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

3

W innej misce ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.

4

Dodaj olej do masy, a następnie stopniowo wsypuj mieszankę suchych składników, na przemian z rozpuszczoną czekoladą.

5

Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

6

Przełóż masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie suche po włożeniu patyczka do środka. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

7

W międzyczasie przygotuj masę. Odlej pół szklanki mleka i wsyp do niego budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.

8

Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i wlej mieszankę budyniową. Całość mieszaj, aż do zgęstnienia i odstaw do ostudzenia.

9

Masło dokładnie utrzyj mikserem, aż będzie puszyste i wymieszaj wraz z ostudzoną masą budyniową.

10

Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto, a na wierzch ułóż maliny, wciskając je lekko do środka.

11

Rozpuść galaretki w wodzie i wylej je na tort. Pamiętaj, aby było on nadal w blaszce, dzięki czemu nic nie wypłynie.

12

Wstaw tort do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje, a masa będzie dobrze schłodzona.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

670

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły