Torcik czekoladowy z malinami
EkspertOdKuchni
Torcik czekoladowy z malinami to idealna propozycja dla miłośników słodkich, lekko kwaśnych i kremowych wypieków. Składa się on z warstwy czekoladowego ciasta, budyniowej masy i malinowego wierzchu. To świetny wybór na różnego rodzaju okazje, jak urodziny, przyjęcia, święta czy spotkania w gronie najbliższych. Torcik zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
670
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Torcik czekoladowy z malinami to idealna propozycja dla miłośników słodkich, lekko kwaśnych i kremowych wypieków. Składa się on z warstwy czekoladowego ciasta, budyniowej masy i malinowego wierzchu. To świetny wybór na różnego rodzaju okazje, jak urodziny, przyjęcia, święta czy spotkania w gronie najbliższych. Torcik zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Życzymy smacznego!
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
50 g gorzka czekolada
0.50 szkl. mleko
120 g cukier
2 łyżecz. cukier waniliowy
0.25 szkl. olej
1 szt. jajko
0.50 szkl. śmietana 18%
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
4 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 l mleko
150 g cukier
2 łyżecz. cukier waniliowy
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 opak. budyń śmietankowy
250 g masło w temperaturze pokojowej
2 opak. galaretka malinowa
Przygotowanie
W rondelku rozpuść gorzką czekoladę z mlekiem na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
W innej misce ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Dodaj olej do masy, a następnie stopniowo wsypuj mieszankę suchych składników, na przemian z rozpuszczoną czekoladą.
Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie suche po włożeniu patyczka do środka. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj masę. Odlej pół szklanki mleka i wsyp do niego budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i wlej mieszankę budyniową. Całość mieszaj, aż do zgęstnienia i odstaw do ostudzenia.
Masło dokładnie utrzyj mikserem, aż będzie puszyste i wymieszaj wraz z ostudzoną masą budyniową.
Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto, a na wierzch ułóż maliny, wciskając je lekko do środka.
Rozpuść galaretki w wodzie i wylej je na tort. Pamiętaj, aby było on nadal w blaszce, dzięki czemu nic nie wypłynie.
Wstaw tort do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje, a masa będzie dobrze schłodzona.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
670
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.