Torcik czekoladowy z malinami
decomorreno
Przedstawiamy wyjątkowy, intensywnie - czekoladowy torcik, którego słodycz przełamana została dodatkiem marmolady i świeżych malin. Do takiego połączenia nikogo nie trzeba zbyt długo przekonywać. Prawdziwa uczta dla zmysłów każdego czekoladoholika! A czy Ty dałbyś się za niego pokroić?
0
3.2 / 10
Przedstawiamy wyjątkowy, intensywnie - czekoladowy torcik, którego słodycz przełamana została dodatkiem marmolady i świeżych malin. Do takiego połączenia nikogo nie trzeba zbyt długo przekonywać. Prawdziwa uczta dla zmysłów każdego czekoladoholika! A czy Ty dałbyś się za niego pokroić?
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa lubella
70 g kakao decomorreno
110 g cukier
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szcz. sól
125 olej
375 mleko
150 g masło roztopione
70 g kakao decomorreno
500 g cukier puder
200 g marmolada
125 g maliny
Przygotowanie
Wymieszaj suche składniki na ciasto. Dodaj mleko oraz olej.
Wymieszaj całość i przełóż do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj krem. Rozpuszczone masło utrzyj z kakao. Dodawaj stopniowo cukier puder na przemian z mlekiem, do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub cukru pudru.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół, przełóż dżemem i obłóż z wierzchu kremem. Włóż do lodówki, aby krem stężał.
Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten