Torcik czekoladowy przekładamy dżemem
Łowicz
Torcik czekoladowy przekładany truskawkowym dżemem to doskonały pomysł na osłodzenie urodzin, imienin czy wyjątkowego wieczoru. Kakaowe ciasto nasączone aromatyczną kawą zadowoli każdego miłośnika słodkich i intensywnych wypieków. Gorzka czekolada na wierzchu świetnie sprawdzi się w towarzystwie naszych ulubionych owoców.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
285
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Torcik czekoladowy przekładany truskawkowym dżemem to doskonały pomysł na osłodzenie urodzin, imienin czy wyjątkowego wieczoru. Kakaowe ciasto nasączone aromatyczną kawą zadowoli każdego miłośnika słodkich i intensywnych wypieków. Gorzka czekolada na wierzchu świetnie sprawdzi się w towarzystwie naszych ulubionych owoców.
?
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jajka rozdzielamy, białka ubijamy z dodatkiem sody i cukru na sztywno.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z kakao.
Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 22x33cm.
Pieczemy do suchego patyczka około 20 minut w 180 stopniach w opcji góra-dół.
Upieczony odstawiamy do wystudzenia.
Następnie foremką o średnicy około 10 cm wycinamy z ciasta krążki (3 sztuki) i nasączamy je mocną kawą.
Torcik przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.
Czekoladę wraz z masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Polewamy wierzch ciasta i ozdabiamy łyżką dżemu (opcjonalnie też ulubionymi owocami).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
285
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.