Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Łowicz
Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

0

0 / 0

Torcik czekoladowy przekładany truskawkowym dżemem to doskonały pomysł na osłodzenie urodzin, imienin czy wyjątkowego wieczoru. Kakaowe ciasto nasączone aromatyczną kawą zadowoli każdego miłośnika słodkich i intensywnych wypieków. Gorzka czekolada na wierzchu świetnie sprawdzi się w towarzystwie naszych ulubionych owoców.

?

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Przygotowanie


1

Przygotowujemy biszkopt: jajka rozdzielamy, białka ubijamy z dodatkiem sody i cukru na sztywno.

2

Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

3

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z kakao.

4

Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 22x33cm.

5

Pieczemy do suchego patyczka około 20 minut w 180 stopniach w opcji góra-dół.

6

Upieczony odstawiamy do wystudzenia.

7

Następnie foremką o średnicy około 10 cm wycinamy z ciasta krążki (3 sztuki) i nasączamy je mocną kawą.

8

Torcik przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.

9

Czekoladę wraz z masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

10

Polewamy wierzch ciasta i ozdabiamy łyżką dżemu (opcjonalnie też ulubionymi owocami).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły