Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Łowicz
Torcik czekoladowy przekładamy dżemem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Torcik czekoladowy przekładany truskawkowym dżemem to doskonały pomysł na osłodzenie urodzin, imienin czy wyjątkowego wieczoru. Kakaowe ciasto nasączone aromatyczną kawą zadowoli każdego miłośnika słodkich i intensywnych wypieków. Gorzka czekolada na wierzchu świetnie sprawdzi się w towarzystwie naszych ulubionych owoców.

?

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Przygotowanie


Przygotowujemy biszkopt: jajka rozdzielamy, białka ubijamy z dodatkiem sody i cukru na sztywno.

Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z kakao.

Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 22x33cm.

Pieczemy do suchego patyczka około 20 minut w 180 stopniach w opcji góra-dół.

Upieczony odstawiamy do wystudzenia.

Następnie foremką o średnicy około 10 cm wycinamy z ciasta krążki (3 sztuki) i nasączamy je mocną kawą.

Torcik przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.

Czekoladę wraz z masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Polewamy wierzch ciasta i ozdabiamy łyżką dżemu (opcjonalnie też ulubionymi owocami).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

285

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły