Torcik bezowy z mascarpone i syropem malinowym
maspexdigital
Wystarczy kilka składników, aby stworzyć wyjątkowo prosty i przepyszny deser. Torcik bezowy przełożony serkiem mascarpone i polany aromatycznym syropem malinowym to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkie i słodkie wypieki. Jego lekkość i świeży smak, a przy okazji elegancki wygląd sprawdzą się na wielu okazjach — urodzinach, imprezach w gronie przyjaciół, imieninach, a nawet weselach. Udekoruj bezę świeżymi płatkami mięty lub ulubionymi owocami i zaskocz swoich bliskich!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
190
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wystarczy kilka składników, aby stworzyć wyjątkowo prosty i przepyszny deser. Torcik bezowy przełożony serkiem mascarpone i polany aromatycznym syropem malinowym to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkie i słodkie wypieki. Jego lekkość i świeży smak, a przy okazji elegancki wygląd sprawdzą się na wielu okazjach — urodzinach, imprezach w gronie przyjaciół, imieninach, a nawet weselach. Udekoruj bezę świeżymi płatkami mięty lub ulubionymi owocami i zaskocz swoich bliskich!
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
50 syrop malinowy łowicz
2 szt. białka
100 g cukier drobny
250 g serek mascarpone
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy będą już prawie sztywne — zwiększamy obroty miksera na największe i powoli dosypujemy po łyżce cukru.
Ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 2 krążki o średnicy mniej-więcej 15 cm.
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.
Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku, a gdy wystygną — przekładamy je serkiem mascarpone.
Wierzch polewamy syropem malinowym Łowicz i dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
190
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.