Torcik bezowy z mascarpone i syropem malinowym

maspexdigital
Torcik bezowy z mascarpone i syropem malinowym

0

0 / 0

Wystarczy kilka składników, aby stworzyć wyjątkowo prosty i przepyszny deser. Torcik bezowy przełożony serkiem mascarpone i polany aromatycznym syropem malinowym to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkie i słodkie wypieki. Jego lekkość i świeży smak, a przy okazji elegancki wygląd sprawdzą się na wielu okazjach — urodzinach, imprezach w gronie przyjaciół, imieninach, a nawet weselach. Udekoruj bezę świeżymi płatkami mięty lub ulubionymi owocami i zaskocz swoich bliskich!

5

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

50 syrop malinowy łowicz

2 szt. białka

100 g cukier drobny

250 g serek mascarpone

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.

2

Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy będą już prawie sztywne — zwiększamy obroty miksera na największe i powoli dosypujemy po łyżce cukru.

3

Ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca.

4

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 2 krążki o średnicy mniej-więcej 15 cm.

5

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.

6

Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku, a gdy wystygną — przekładamy je serkiem mascarpone.

7

Wierzch polewamy syropem malinowym Łowicz i dekorujemy listkami mięty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły