Torcik bezowy z kremem kawowym

Kakao DecoMorreno
Torcik bezowy z kremem kawowym

0

5 / 1

Torcik bezowy z kremem kawowym i czekoladą to wyjątkowy, elegancki deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, rocznicę czy spotkanie w gronie najbliższych. Jeśli lubisz Pavlovą, ten torcik będzie jej bardziej wykwintną, kawową wersją.

14

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Bezy

9 szt. białka

450 g cukier drobny

1.50 łyżecz. ocet

1.50 łyżka mąka ziemniaczana

1 szczyp. sól

Krem kawowy

375 g mascarpone

375 ml śmietanka kremowa 36%

3 łyżka cukier puder

3 łyżecz. kawa rozpuszczalna

1.50 łyżka gorąca woda

Polewa

150 g gorzka czekolada

75 ml śmietanka 30%

Dekoracja

1 łyżka kakao decomorreno

200 g świeże owoce

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania bezy. Nagrzej piekarnik do 120°C (z termoobiegiem 100°C).

2

Na 3 arkuszach papieru do pieczenia narysuj okręgi o średnicy ok. 20 cm.

3

W czystej, suchej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

4

Stopniowo, po 1 łyżce, dodawaj cukier — ubijaj, aż masa stanie się bardzo gęsta, sztywna i lśniąca (ok. 10 minut miksowania).

5

Dodaj ocet i skrobię, delikatnie wymieszaj szpatułką.

6

Podziel masę na 3 części i rozsmaruj na przygotowanych papierach w kształcie krążków.

7

Piecz 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bezy do całkowitego wysuszenia (najlepiej na całą noc).

8

Rozpuść kawę w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.

9

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na półsztywno.

10

Dodaj mascarpone i ostudzoną kawę, miksuj krótko, aż masa będzie gładka i gęsta.

11

Przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową.

12

Podgrzej śmietankę w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia).

13

Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.

14

Odstaw, by lekko przestygła i zgęstniała – powinna swobodnie spływać, ale nie być zbyt rzadka.

15

Na talerzu lub paterze ułóż pierwszy blat bezowy.

16

Wyciśnij na niego porcje kremu kawowego (spiralnie lub w formie rozetek).

17

Przykryj drugim blatem, ponownie wyciśnij warstwę kremu.

18

Ułóż trzeci blat, udekoruj górę rozetkami z kremu.

19

Polej całość polewą czekoladową.

20

Ułóż na wierzchu ulubione owoce i posyp całość kakao.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

245

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły