Torcik bezowy z kremem kawowym

Kakao DecoMorreno

Torcik bezowy z kremem kawowym i czekoladą to wyjątkowy, elegancki deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, rocznicę czy spotkanie w gronie najbliższych. Jeśli lubisz Pavlovą, ten torcik będzie jej bardziej wykwintną, kawową wersją.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
245
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Torcik bezowy z kremem kawowym i czekoladą to wyjątkowy, elegancki deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, rocznicę czy spotkanie w gronie najbliższych. Jeśli lubisz Pavlovą, ten torcik będzie jej bardziej wykwintną, kawową wersją.
14
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Bezy
9 szt. białka
450 g cukier drobny
1.50 łyżecz. ocet
1.50 łyżka mąka ziemniaczana
1 szczyp. sól
Krem kawowy
375 g mascarpone
375 ml śmietanka kremowa 36%
3 łyżka cukier puder
3 łyżecz. kawa rozpuszczalna
1.50 łyżka gorąca woda
Polewa
150 g gorzka czekolada
75 ml śmietanka 30%
Dekoracja
1 łyżka kakao decomorreno
200 g świeże owoce
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania bezy. Nagrzej piekarnik do 120°C (z termoobiegiem 100°C).
Na 3 arkuszach papieru do pieczenia narysuj okręgi o średnicy ok. 20 cm.
W czystej, suchej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo, po 1 łyżce, dodawaj cukier — ubijaj, aż masa stanie się bardzo gęsta, sztywna i lśniąca (ok. 10 minut miksowania).
Dodaj ocet i skrobię, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Podziel masę na 3 części i rozsmaruj na przygotowanych papierach w kształcie krążków.
Piecz 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bezy do całkowitego wysuszenia (najlepiej na całą noc).
Rozpuść kawę w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na półsztywno.
Dodaj mascarpone i ostudzoną kawę, miksuj krótko, aż masa będzie gładka i gęsta.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową.
Podgrzej śmietankę w rondelku (nie doprowadzaj do wrzenia).
Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.
Odstaw, by lekko przestygła i zgęstniała – powinna swobodnie spływać, ale nie być zbyt rzadka.
Na talerzu lub paterze ułóż pierwszy blat bezowy.
Wyciśnij na niego porcje kremu kawowego (spiralnie lub w formie rozetek).
Przykryj drugim blatem, ponownie wyciśnij warstwę kremu.
Ułóż trzeci blat, udekoruj górę rozetkami z kremu.
Polej całość polewą czekoladową.
Ułóż na wierzchu ulubione owoce i posyp całość kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
245
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.