Torcik bezowy z kremem kawowym
m7
Kolejna wersja tortu bezowego Pavlovej, tym razem w wersji kawowej. Pycha!
0
5 / 1
Kolejna wersja tortu bezowego Pavlovej, tym razem w wersji kawowej. Pycha!
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. ocet winny
150 g cukier
50 g czarne jagody
150 g masło
80 g cukier puder
3 szt. białko jaja kurzego
1 szt. skórka z cytryny
1 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka rum
4 łyżka kawa napar bez cukru
Przygotowanie
3 białka ubić na sztywno - pod koniec dodać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę białego octu winnego, Uformować okrąg na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca do 180 st. i po 5 min przykręcić temperaturę do 150 st. Piec kolejne 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Masło miękkie ubić z cukrem pudrem, dodać rum i kawę. Ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Szprycą udekorować bezę wyciskając krem, ułożyć jagody lub truskawki oraz kawałki skórki cytryny. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.