Torcik bezowy z kremem czekoladowym
m7
Zobaczcie, jak on pięknie wyglada, to jest nic! Spróbujcie, jak on smakuje!!!
1
0 / 0
Zobaczcie, jak on pięknie wyglada, to jest nic! Spróbujcie, jak on smakuje!!!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 łyżeczka rum
1 łyżeczka sok z cytryny
1 szkl. cukier
4 szt. białko jaja kurzego
2 szt. czekolada
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. kiwi
6 szt. ananas plastry w syropie
40 dek. śmietanka kremowa 30%
20 dek. maliny
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, na końcu dodać cukier i sok z cytryny.
Blachę wyłożyć pergaminem i na tym zrobić 2 koła o średnicy ok. 23 cm (najlepiej będzie narysować na pergaminie koła i nakładać bezę za pomocą szprycki, nakładając od środka posuwając się spiralnie).
Te bezowe spody piec ok 1 godz. przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 180*C (zdjąć z blachy wraz z pergaminem).
Czekoladę roztopić w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie i wystudzić.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Do czekolady dodać rum i 4 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać i dodać resztę śmietany.
Jedem placek posmarować połową kremu i obłożyć plastrami kiwi. Poóożyć na to 2 placek bezowy posmarować go drugą połową kremu i udekorować ananasem i malinami.
Podawać od razu, bo beza poźniej miękknie przy kremie. SMACZNEGO!!!