Torcik bezowy z kremem czekoladowym

m7
Torcik bezowy z kremem czekoladowym

1

0 / 0

Zobaczcie, jak on pięknie wyglada, to jest nic! Spróbujcie, jak on smakuje!!!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 łyżeczka rum

1 łyżeczka sok z cytryny

1 szkl. cukier

4 szt. białko jaja kurzego

2 szt. czekolada

1 szt. cukier waniliowy

3 szt. kiwi

6 szt. ananas plastry w syropie

40 dek. śmietanka kremowa 30%

20 dek. maliny

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywną pianę, na końcu dodać cukier i sok z cytryny.

2

Blachę wyłożyć pergaminem i na tym zrobić 2 koła o średnicy ok. 23 cm (najlepiej będzie narysować na pergaminie koła i nakładać bezę za pomocą szprycki, nakładając od środka posuwając się spiralnie).

3

Te bezowe spody piec ok 1 godz. przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 180*C (zdjąć z blachy wraz z pergaminem).

4

Czekoladę roztopić w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie i wystudzić.

5

Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

6

Do czekolady dodać rum i 4 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać i dodać resztę śmietany.

7

Jedem placek posmarować połową kremu i obłożyć plastrami kiwi. Poóożyć na to 2 placek bezowy posmarować go drugą połową kremu i udekorować ananasem i malinami.

8

Podawać od razu, bo beza poźniej miękknie przy kremie. SMACZNEGO!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły