Tom Kha – tajska zupa kokosowa
Tom Kha to aromatyczna, sycąca i smaczna tajska zupa kokosowa, która jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad dla całej rodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tom Kha to aromatyczna, sycąca i smaczna tajska zupa kokosowa, która jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad dla całej rodziny.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g ryżowy makaron
1 l bulion z kurczaka
1 pęcz. trawa cytrynowa
2 szt. liście kafiru
2 szt. papryczka chili
200 ml mleko kokosowe
50 g pasta tom kha
1 opak. pomidorki cherry
400 g filet z kurczaka
1 szt. limonka
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Zagotować bulion. Dodać trawę cytrynową, liście kafiru, pastę Tom Kha, jedną pokrojoną papryczkę chilli oraz mleko kokosowe.
Całość gotować ok. 15 minut, a następnie wrzucić kurczaka pokrojonego w cienkie plastry i gotować kolejne 3-4 minuty, aż mięso się zetnie. Doprawić pieprzem i solą.
Ugotować makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami producenta.
Do miseczki nałożyć porcję makaronu i zalać przygotowaną zupą. Dodać pokrojone pomidorki, świeżą kolendrę oraz cząstkę limonki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.