Tom Kha – tajska zupa kokosowa

Tymbark
Tom Kha – tajska zupa kokosowa

1

0 / 0

Tom Kha to aromatyczna, sycąca i smaczna tajska zupa kokosowa, która jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad dla całej rodziny.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g ryżowy makaron

1 l bulion z kurczaka

1 pęcz. trawa cytrynowa

2 szt. liście kafiru

2 szt. papryczka chili

200 ml mleko kokosowe

50 g pasta tom kha

1 opak. pomidorki cherry

400 g filet z kurczaka

1 szt. limonka

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Zagotować bulion. Dodać trawę cytrynową, liście kafiru, pastę Tom Kha, jedną pokrojoną papryczkę chilli oraz mleko kokosowe.

2

Całość gotować ok. 15 minut, a następnie wrzucić kurczaka pokrojonego w cienkie plastry i gotować kolejne 3-4 minuty, aż mięso się zetnie. Doprawić pieprzem i solą.

3

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami producenta.

4

Do miseczki nałożyć porcję makaronu i zalać przygotowaną zupą. Dodać pokrojone pomidorki, świeżą kolendrę oraz cząstkę limonki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły