Tom Kha – tajska zupa kokosowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1704377404813.png&w=3840&q=75)
Tymbark
![Tom Kha – tajska zupa kokosowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709303774761.jpg&w=3840&q=75)
Tom Kha to aromatyczna, sycąca i smaczna tajska zupa kokosowa, która jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad dla całej rodziny.
1
0 / 0
Tom Kha to aromatyczna, sycąca i smaczna tajska zupa kokosowa, która jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad dla całej rodziny.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g ryżowy makaron
1 l bulion z kurczaka
1 pęcz. trawa cytrynowa
2 szt. liście kafiru
2 szt. papryczka chili
200 ml mleko kokosowe
50 g pasta tom kha
1 opak. pomidorki cherry
400 g filet z kurczaka
1 szt. limonka
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Zagotować bulion. Dodać trawę cytrynową, liście kafiru, pastę Tom Kha, jedną pokrojoną papryczkę chilli oraz mleko kokosowe.
Całość gotować ok. 15 minut, a następnie wrzucić kurczaka pokrojonego w cienkie plastry i gotować kolejne 3-4 minuty, aż mięso się zetnie. Doprawić pieprzem i solą.
Ugotować makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami producenta.
Do miseczki nałożyć porcję makaronu i zalać przygotowaną zupą. Dodać pokrojone pomidorki, świeżą kolendrę oraz cząstkę limonki.