Tom Kha – tajska zupa kokosowa

Tom Kha – tajska zupa kokosowa

1

0 / 0

Tom Kha to aromatyczna, sycąca i smaczna tajska zupa kokosowa, która jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad dla całej rodziny.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g ryżowy makaron

1 l bulion z kurczaka

1 pęcz. trawa cytrynowa

2 szt. liście kafiru

2 szt. papryczka chili

200 ml mleko kokosowe

50 g pasta tom kha

1 opak. pomidorki cherry

400 g filet z kurczaka

1 szt. limonka

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Zagotować bulion. Dodać trawę cytrynową, liście kafiru, pastę Tom Kha, jedną pokrojoną papryczkę chilli oraz mleko kokosowe.

2

Całość gotować ok. 15 minut, a następnie wrzucić kurczaka pokrojonego w cienkie plastry i gotować kolejne 3-4 minuty, aż mięso się zetnie. Doprawić pieprzem i solą.

3

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami producenta.

4

Do miseczki nałożyć porcję makaronu i zalać przygotowaną zupą. Dodać pokrojone pomidorki, świeżą kolendrę oraz cząstkę limonki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

413

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły