Tofurnik kakaowy z pistacjami

decomorreno
Tofurnik kakaowy z pistacjami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przedstawiamy przepis na niezwykle pyszny kakaowy tofurnik z pistacjami. Ciasto słodzone jest syropem daktylowym, więc sprawdzi się idealnie jako deser dla wszystkich żyjących fit. Przepis na tortownicę o średnicy ok. 20 cm.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

650 g tofu

280 mleko kokosowe

120 g olej kokosowy

150 g kakao decomorreno

0.50 szkl. syrop daktylowy

60 g mąka ziemniaczana

170 g migdały mielone

70 g olej kokosowy

2 łyżka syrop daktylowy

25 g kakao decomorreno

50 g olej kokosowy

1.50 łyżka syrop daktylowy

50 g pistacje obrane

150 g owoce

Przygotowanie


PRZYGOTUJ SPÓD: Zmielone migdały zalej rozpuszczonym olejem kokosowym oraz syropem daktylowym bądź z agawy. Wymieszaj i przełóż na dno tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.

PRZYGOTUJ CIASTO: Tofu odsącz na sitku lub gazie.

Mleko kokosowe trzymaj wcześniej w lodówce przez około 24 godziny, aby woda oddzieliła się od twardej części. Do dużej miski lub blendera kielichowego dodaj tofu, kakao, mleko kokosowe(twarda część), syrop daktylowy.

Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki, jeśli używasz blendera ręcznego może potrwać to dłuższą chwilę. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Przełóż masę do formy.

Piecz w temperaturze 180°C z przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 125°C i piecz kolejne 60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia, następnie wyjmij z formy.

PRZYGOTUJ POLEWĘ: Olej, kakao oraz syrop rozpuść na najmniejszej mocy kuchenki, cały czas mieszając. Zdejmij z kuchenki, gdy polewa zacznie gęstnieć posmaruj nią wierzch ciasta.

Udekoruj ulubionymi owocami oraz pokrojonymi pistacjami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

525

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Soja

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły