Tofurnik kakaowy z pistacjami

decomorreno
Tofurnik kakaowy z pistacjami

0

0 / 0

Przedstawiamy przepis na niezwykle pyszny kakaowy tofurnik z pistacjami. Ciasto słodzone jest syropem daktylowym, więc sprawdzi się idealnie jako deser dla wszystkich żyjących fit. Przepis na tortownicę o średnicy ok. 20 cm.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

650 g tofu

280 mleko kokosowe

120 g olej kokosowy

150 g kakao decomorreno

0.50 szkl. syrop daktylowy

60 g mąka ziemniaczana

170 g migdały mielone

70 g olej kokosowy

2 łyżka syrop daktylowy

25 g kakao decomorreno

50 g olej kokosowy

1.50 łyżka syrop daktylowy

50 g pistacje obrane

150 g owoce

Przygotowanie


1

PRZYGOTUJ SPÓD: Zmielone migdały zalej rozpuszczonym olejem kokosowym oraz syropem daktylowym bądź z agawy. Wymieszaj i przełóż na dno tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.

2

PRZYGOTUJ CIASTO: Tofu odsącz na sitku lub gazie.

3

Mleko kokosowe trzymaj wcześniej w lodówce przez około 24 godziny, aby woda oddzieliła się od twardej części. Do dużej miski lub blendera kielichowego dodaj tofu, kakao, mleko kokosowe(twarda część), syrop daktylowy.

4

Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki, jeśli używasz blendera ręcznego może potrwać to dłuższą chwilę. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Przełóż masę do formy.

5

Piecz w temperaturze 180°C z przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 125°C i piecz kolejne 60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia, następnie wyjmij z formy.

6

PRZYGOTUJ POLEWĘ: Olej, kakao oraz syrop rozpuść na najmniejszej mocy kuchenki, cały czas mieszając. Zdejmij z kuchenki, gdy polewa zacznie gęstnieć posmaruj nią wierzch ciasta.

7

Udekoruj ulubionymi owocami oraz pokrojonymi pistacjami.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Soja

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły