Tofurnik kakaowy z pistacjami
decomorreno
Przedstawiamy przepis na niezwykle pyszny kakaowy tofurnik z pistacjami. Ciasto słodzone jest syropem daktylowym, więc sprawdzi się idealnie jako deser dla wszystkich żyjących fit. Przepis na tortownicę o średnicy ok. 20 cm.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
525
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przedstawiamy przepis na niezwykle pyszny kakaowy tofurnik z pistacjami. Ciasto słodzone jest syropem daktylowym, więc sprawdzi się idealnie jako deser dla wszystkich żyjących fit. Przepis na tortownicę o średnicy ok. 20 cm.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
650 g tofu
280 mleko kokosowe
120 g olej kokosowy
150 g kakao decomorreno
0.50 szkl. syrop daktylowy
60 g mąka ziemniaczana
170 g migdały mielone
70 g olej kokosowy
2 łyżka syrop daktylowy
25 g kakao decomorreno
50 g olej kokosowy
1.50 łyżka syrop daktylowy
50 g pistacje obrane
150 g owoce
Przygotowanie
PRZYGOTUJ SPÓD: Zmielone migdały zalej rozpuszczonym olejem kokosowym oraz syropem daktylowym bądź z agawy. Wymieszaj i przełóż na dno tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.
PRZYGOTUJ CIASTO: Tofu odsącz na sitku lub gazie.
Mleko kokosowe trzymaj wcześniej w lodówce przez około 24 godziny, aby woda oddzieliła się od twardej części. Do dużej miski lub blendera kielichowego dodaj tofu, kakao, mleko kokosowe(twarda część), syrop daktylowy.
Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki, jeśli używasz blendera ręcznego może potrwać to dłuższą chwilę. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Przełóż masę do formy.
Piecz w temperaturze 180°C z przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 125°C i piecz kolejne 60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia, następnie wyjmij z formy.
PRZYGOTUJ POLEWĘ: Olej, kakao oraz syrop rozpuść na najmniejszej mocy kuchenki, cały czas mieszając. Zdejmij z kuchenki, gdy polewa zacznie gęstnieć posmaruj nią wierzch ciasta.
Udekoruj ulubionymi owocami oraz pokrojonymi pistacjami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
525
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne
Soja