Tofumisu — wegańskie tiramisu

Kakao DecoMorreno
Tofumisu — wegańskie tiramisu

0

0 / 0

Tofumisu, czyli wegańskie tiramisu, to pyszne połączenie tofu, mleczka kokosowego, kakao, biszkoptów i kawy. Nie zawiera nabiału, a mimo to zachwyca swoją lekkością i bogactwem smaku. To idealny wybór dla osób, które szukają zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej wersji, a także wszystkich, którzy cenią sobie intensywne smaki i aromatyczne desery. Życzymy smacznego!

7

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g tofu jedwabiste

150 g mleczko kokosowe

50 g cukier

200 g biszkopty wegańskie

250 ml mocna kawa (najlepiej espresso)

2 łyżka kakao decomorreno

Opcjonalnie

2 łyżka likier amaretto

Przygotowanie


1

Zaparz mocną kawę i pozwól jej ostygnąć. Jeśli chcesz, dodaj do niej likier amaretto dla głębszego smaku.

2

W kielichu blendera umieść odcedzone tofu, mleczko kokosowe i cukier. Zmiksuj całość na jednolitą konsystencję.

3

Biszkopty zanurzaj krótko w kawie, aby nasiąkły, ale nie rozpadły się.

4

Na dnie czterech małych naczyń o wymiarach około 20 × 20 cm ułóż pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów.

5

Na biszkoptach rozprowadź połowę kremu z tofu.

6

Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych ciastek i ponownie przykryj całość kremem.

7

Deser posyp kakao i przełóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły