Tofu z soczewicy

EkspertOdKuchni
Tofu z soczewicy

0

0 / 0

Tofu z soczewicy to doskonała alternatywa dla tofu sojowego, która z pewnością przypadnie do gustu weganom, wegetarianom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie roślinne kombinacje kulinarne. Co więcej, to świetne źródło białka, błonnika i witamin z grupy B. Tofu z soczewicy idealnie sprawdzi się do kanapek, zup, sałatek i dań głównych. Smacznego!

4

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g soczewica czerwona

1 łyżecz. sól

400 ml zimna woda

400 ml wrząca woda

Przygotowanie


1

Wypłukaną soczewicę umieścić w wysokim naczyniu, a następnie zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia na 40 minut.

2

Namoczoną soczewicę zmiksować blenderem.

3

Masę przelać do rondla. Dodać zimną wodę oraz sól i zagotować, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

4

Przełożyć całość do pojemnika wyłożonego tetrową ściereczką.

5

Tofu wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

341

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły