Tofu z soczewicy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Tofu z soczewicy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1711621845510.jpg&w=3840&q=75)
Tofu z soczewicy to doskonała alternatywa dla tofu sojowego, która z pewnością przypadnie do gustu weganom, wegetarianom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie roślinne kombinacje kulinarne. Co więcej, to świetne źródło białka, błonnika i witamin z grupy B. Tofu z soczewicy idealnie sprawdzi się do kanapek, zup, sałatek i dań głównych. Smacznego!
0
0 / 0
Tofu z soczewicy to doskonała alternatywa dla tofu sojowego, która z pewnością przypadnie do gustu weganom, wegetarianom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie roślinne kombinacje kulinarne. Co więcej, to świetne źródło białka, błonnika i witamin z grupy B. Tofu z soczewicy idealnie sprawdzi się do kanapek, zup, sałatek i dań głównych. Smacznego!
4
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g soczewica czerwona
1 łyżecz. sól
400 ml zimna woda
400 ml wrząca woda
Przygotowanie
Wypłukaną soczewicę umieścić w wysokim naczyniu, a następnie zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia na 40 minut.
Namoczoną soczewicę zmiksować blenderem.
Masę przelać do rondla. Dodać zimną wodę oraz sól i zagotować, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Przełożyć całość do pojemnika wyłożonego tetrową ściereczką.
Tofu wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.