Tofu po tajsku z mango i ryżem jaśminowym

EkspertOdKuchni

Poznaj egzotyczne smaki Tajlandii w domowym wydaniu! Tofu po tajsku z mango i ryżem jaśminowym to kolorowe, aromatyczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację – zwłaszcza latem, gdy masz ochotę na coś świeżego i nietuzinkowego. To świetna propozycja zarówno dla wegetarian, wegan, jak i mięsożerców szukających kulinarnej odmiany. Jeśli lubisz azjatyckie smaki – lekko pikantne, słodko-ostre i pełne świeżości – to będzie strzał w dziesiątkę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj egzotyczne smaki Tajlandii w domowym wydaniu! Tofu po tajsku z mango i ryżem jaśminowym to kolorowe, aromatyczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację – zwłaszcza latem, gdy masz ochotę na coś świeżego i nietuzinkowego. To świetna propozycja zarówno dla wegetarian, wegan, jak i mięsożerców szukających kulinarnej odmiany. Jeśli lubisz azjatyckie smaki – lekko pikantne, słodko-ostre i pełne świeżości – to będzie strzał w dziesiątkę!
14
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g tofu twarde
4 łyżka skrobia ziemniaczana
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżecz. płatki chili
150 ml pulpa mango
1 łyżka sos sriracha
1 łyżecz. imbir tarty
1 łyżecz. czosnek tarty
2 łyżka sos sojowy
200 g ryż jaśminowy
3 szt. cebula dymka
1 łyżka sezam jasny
1 łyżka sezam czarny
3 łyżka olej do smażenia
Przygotowanie
Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz i płatki chilli. Obtocz każdą kostkę tofu w tej mieszance.
Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu na złoty kolor ze wszystkich stron, około 5–7 minut. Odłóż na talerz.
W małym rondelku połącz pulpę mango, sos sriracha, tarty imbir, tarty czosnek oraz sos sojowy. Podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż smaki się połączą.
Do sosu włóż usmażone tofu i delikatnie wymieszaj, aby oblepić tofu sosem.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany ryż wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż tofu z sosem mango.
Całość posyp sezamem oraz posiekaną cebulką dymką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.