Tofu po tajsku z mango i ryżem jaśminowym

EkspertOdKuchni
Tofu po tajsku z mango i ryżem jaśminowym

0

0 / 0

Poznaj egzotyczne smaki Tajlandii w domowym wydaniu! Tofu po tajsku z mango i ryżem jaśminowym to kolorowe, aromatyczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację – zwłaszcza latem, gdy masz ochotę na coś świeżego i nietuzinkowego. To świetna propozycja zarówno dla wegetarian, wegan, jak i mięsożerców szukających kulinarnej odmiany. Jeśli lubisz azjatyckie smaki – lekko pikantne, słodko-ostre i pełne świeżości – to będzie strzał w dziesiątkę!

14

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g tofu twarde

4 łyżka skrobia ziemniaczana

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżecz. płatki chili

150 ml pulpa mango

1 łyżka sos sriracha

1 łyżecz. imbir tarty

1 łyżecz. czosnek tarty

2 łyżka sos sojowy

200 g ryż jaśminowy

3 szt. cebula dymka

1 łyżka sezam jasny

1 łyżka sezam czarny

3 łyżka olej do smażenia

Przygotowanie


1

Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój w kostkę.

2

W misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz i płatki chilli. Obtocz każdą kostkę tofu w tej mieszance.

3

Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu na złoty kolor ze wszystkich stron, około 5–7 minut. Odłóż na talerz.

4

W małym rondelku połącz pulpę mango, sos sriracha, tarty imbir, tarty czosnek oraz sos sojowy. Podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż smaki się połączą.

5

Do sosu włóż usmażone tofu i delikatnie wymieszaj, aby oblepić tofu sosem.

6

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

7

Ugotowany ryż wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż tofu z sosem mango.

8

Całość posyp sezamem oraz posiekaną cebulką dymką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły