Toffi

uwielbiampl
Toffi

1

3 / 2

Fani słodyczy i wszelkich odmian ciast będą wniebowzięci! Proponujemy wyjątkowy przepis na ciasto toffi. Do przygotowania tego przepysznego deseru niezbędne będą m.in. następujące składniki: masa kajmakowa, proszek do pieczenia, margaryna, jajka, budyń waniliowy, krakersy, bułka tarta, bakalie, mąka ziemniaczana, mleko i alkohol.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 pusz. gotowa masa kajmakowa

1 kost. margaryna zwykła

5.50 szkl. cukier

5.50 szkl. proszek do pieczenia

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. krakersy

3 łyżka bułka tarta

1 łyżka tłuszcz

10 łyżka alkohol

4 łyżka bakalie

0.50 l mleko

0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Składniki na biszkopt: 6 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. Przygotowujemy biszkopt: Jaja i cukier ubijamy na sztywną masę, dodajemy stopniowo po łyżce przesiane mąki, proszek do pieczenia i dodajemy 3 łyżki wody letniej. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez 35 min.

2

Składniki na masę budyniową: 1/2 l mleka, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny. Przygotowujemy budyń i studzimy. Letni budyń ucieramy powoli z margaryną, aż wszystko dobrze się zwiąże na jednolitą masę.

3

Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy ostrożnie z blachy. Biszkopt nasączamy esencją z herbaty lub alkoholem, by nie był suchy.

4

Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Na masę budyniową układamy krakersy. Na krakersy wykładamy masę kajmakową. Górę ciasta można obsypać zmielonymi orzechami lub migdałami w płatkach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły