Toffi
uwielbiampl
Fani słodyczy i wszelkich odmian ciast będą wniebowzięci! Proponujemy wyjątkowy przepis na ciasto toffi. Do przygotowania tego przepysznego deseru niezbędne będą m.in. następujące składniki: masa kajmakowa, proszek do pieczenia, margaryna, jajka, budyń waniliowy, krakersy, bułka tarta, bakalie, mąka ziemniaczana, mleko i alkohol.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1089
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 2
Fani słodyczy i wszelkich odmian ciast będą wniebowzięci! Proponujemy wyjątkowy przepis na ciasto toffi. Do przygotowania tego przepysznego deseru niezbędne będą m.in. następujące składniki: masa kajmakowa, proszek do pieczenia, margaryna, jajka, budyń waniliowy, krakersy, bułka tarta, bakalie, mąka ziemniaczana, mleko i alkohol.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 puszka gotowa masa kajmakowa
1 kostka margaryna zwykła
5.50 szkl. cukier
5.50 szkl. proszek do pieczenia
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. krakersy
3 łyżka bułka tarta
1 łyżka tłuszcz
10 łyżka alkohol
4 łyżka bakalie
0.50 l mleko
0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Składniki na biszkopt: 6 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. Przygotowujemy biszkopt: Jaja i cukier ubijamy na sztywną masę, dodajemy stopniowo po łyżce przesiane mąki, proszek do pieczenia i dodajemy 3 łyżki wody letniej. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez 35 min.
Składniki na masę budyniową: 1/2 l mleka, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny. Przygotowujemy budyń i studzimy. Letni budyń ucieramy powoli z margaryną, aż wszystko dobrze się zwiąże na jednolitą masę.
Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy ostrożnie z blachy. Biszkopt nasączamy esencją z herbaty lub alkoholem, by nie był suchy.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Na masę budyniową układamy krakersy. Na krakersy wykładamy masę kajmakową. Górę ciasta można obsypać zmielonymi orzechami lub migdałami w płatkach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1089
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.