Tiramisu z matchą

Łowicz
Tiramisu z matchą

0

0 / 0

Tiramisu z matchą to deser bez pieczenia, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie mascarpone, herbatników, rumu, zielonej herbaty matcha i konfitury z czarnej porzeczki idealnie sprawdzi się na wiele okazji. Serwowane w pucharkach w formie monoporcji doskonale nadaje się na eleganckie przyjęcia, uroczystości rodzinne oraz romantyczne kolacje.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mascarpone

3 szt. jajka kurze

70 g cukier trzcinowy

1 opak. herbatniki prostokątne

40 ml jasny rum

4 łyżecz. matcha

4 łyżka konfitura z czarnych porzeczek łowicz

1.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Oddzielić białka od żółtek do dwóch osobnych misek.

2

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3

Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać mascarpone i zmiksować całość na małych obrotach.

4

Do miski z masą dodać białka i wymieszać za pomocą szpatułki.

5

W wodzie rozpuścić matchę oraz rum. Namoczyć biszkopty i układać w naczyniach. Na wierzch wylać masę mascarpone. Przełożyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i resztą masy.

6

Deser schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny.

7

Przed podaniem posypać matchą i dodać łyżkę konfitury porzeczkowej na wierzch.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły