Tiramisu z likierem irlandzkim

EkspertOdKuchni
Tiramisu z likierem irlandzkim

0

5 / 1

Szukasz pysznego ciasta na Dzień Kobiet? Koniecznie zasmakuj tiramisu z likierem irlandzkim, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych i wyrazistych deserów. Sprawdzi się na wiele wyjątkowych okazji, ale Dzień Kobiet z pewnością zasługuje na kremowe i mocno kawowe smaki, które królują wśród włoskich słodkości. Tiramisu przygotujesz w dowolnym szklanym naczyniu, pucharku lub szklance. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mascarpone

100 g cukier puder

150 mocna kawa (najlepiej espresso)

10 szt. biszkopty podłużne

40 g kakao decomorreno

80

Przygotowanie


1

Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia, następnie wymieszaj ją z likierem irlandzkim.

2

Biszkopty przetnij tak, aby zmieściły się do słoiczka (możesz użyć kieliszków na wino lub szklanek). Zanurz biszkopty w kawie, ułóż na dnie naczynia i posyp kakao.

3

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodaj mascarpone i na wolnych obrotach miksuj, aż składniki się połączą, a masa będzie gęsta (nie ubijaj, bo masa może się zważyć).

4

Białka ubij na sztywno. Dodaj je stopniowo do masy i mieszaj za pomocą szpatułki.

5

Wlej pierwszą warstwę masy do przygotowanego wcześniej naczynia, posyp kakao i przełóż namoczonymi biszkoptami.

6

Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem obsyp wierzch deseru kakao. Możesz również udekorować ulubionymi owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły