Tiramisu z likierem irlandzkim

EkspertOdKuchni
Tiramisu z likierem irlandzkim

0

5 / 1

Szukasz pysznego ciasta na Dzień Kobiet? Koniecznie zasmakuj tiramisu z likierem irlandzkim, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych i wyrazistych deserów. Sprawdzi się na wiele wyjątkowych okazji, ale Dzień Kobiet z pewnością zasługuje na kremowe i mocno kawowe smaki, które królują wśród włoskich słodkości. Tiramisu przygotujesz w dowolnym szklanym naczyniu, pucharku lub szklance. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mascarpone

100 g cukier puder

150 mocna kawa (najlepiej espresso)

10 szt. biszkopty podłużne

40 g kakao decomorreno

80

Przygotowanie


1

Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia, następnie wymieszaj ją z likierem irlandzkim.

2

Biszkopty przetnij tak, aby zmieściły się do słoiczka (możesz użyć kieliszków na wino lub szklanek). Zanurz biszkopty w kawie, ułóż na dnie naczynia i posyp kakao.

3

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodaj mascarpone i na wolnych obrotach miksuj, aż składniki się połączą, a masa będzie gęsta (nie ubijaj, bo masa może się zważyć).

4

Białka ubij na sztywno. Dodaj je stopniowo do masy i mieszaj za pomocą szpatułki.

5

Wlej pierwszą warstwę masy do przygotowanego wcześniej naczynia, posyp kakao i przełóż namoczonymi biszkoptami.

6

Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem obsyp wierzch deseru kakao. Możesz również udekorować ulubionymi owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1481

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

95

gram

Tłuszcze

114

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły