Tiramisu korzenne ze smażonymi jabłkami

Kakao DecoMorreno
Tiramisu korzenne ze smażonymi jabłkami

1

0 / 0

Korzenne tiramisu ze smażonymi jabłkami to deser, który łączy delikatność klasycznego tiramisu z aromatycznym smakiem przypraw i karmelizowanych owoców. To propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki w nieco innym wydaniu. Doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta lub jako zakończenie uroczystego obiadu.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g mascarpone

3 szt. żółtka jaj rozmiar m

3 łyżka cukier trzcinowy

1 szt. jabłko

1 łyżka miód

1 łyżecz. przyprawa korzenna

8 szt. ciastka korzenne

1 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.

2

Na patelni przesmażyć jabłko z łyżką miodu przez 5 minut. Dodać przyprawę korzenną i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

3

Żółtka i cukier umieścić w metalowej misce. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą (dno nie może dotykać wody). Miksować aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i puszysta. Należy kontrolować temperaturę, aby żółtko się nie ścięło.

4

Przestudzoną masę jajeczną wymieszać łyżką z mascarpone na gładką masę.

5

Przestudzoną masę jajeczną wymieszać łyżką z mascarpone na gładką masę.

6

Za pomocą malaksera zmielić ciastka na piasek.

7

Na dno naczynia np. szklanki wsypać pokruszone ciasteczka.

8

Dodać kolejną warstwę z masy z mascarpone.

9

Dodać przesmażone wystudzone jabłka.

10

Dodać kolejną warstwę masy.

11

Wierzch posypać kakao oraz pozostałą częścią pokruszonych ciasteczek. Udekorować całym ciastkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły