Tiramisu kajmakowe

Kakao DecoMorreno
Tiramisu kajmakowe

0

0 / 0

Tiramisu kajmakowe to doskonały wybór dla miłośników słodkich, kremowych deserów. Połączenie biszkoptów nasączonych kawą z kremowym mascarpone i gęstym kajmakiem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie klasyczne słodkości w nowoczesnej odsłonie. Tiramisu kajmakowe idealnie sprawdzi się jako aromatyczne ciasto do codziennej kawy lub herbaty, a także jako poczęstunek na specjalne okazje. Smacznego!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

1 opak. biszkopty podłużne

9 szt. żółtko jaja kurzego

600 g mascarpone

9 łyżka cukier puder

300 kawa espresso

300 g kajmak

100 sok z limonki

50 likier amaretto

1 szcz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Do miski wkładamy 9 żółtek i 9 łyżeczek cukru pudru. Za pomocą miksera łączymy żółtka z cukrem pudrem do momentu, aż wyjdzie nam jasna, gęsta masa. Do gęstej masy wkładamy mascarpone, kajmak i dokładnie łączymy mikserem. Masę wkładamy do lodówki, aby masa się związała.

2

Parzymy kawę i odkładamy ją do ostudzenia. Gdy kawa jest zimna, wlewamy do niej likier amaretto i sok z limonki.

3

Biszkopty moczymy w kawie i układamy obok siebie w kwadratowej foremce 24 cm. Gdy cały spód jest wyłożony, nakładamy połowę masy. Następnie na masę znowu układamy biszkopty namoczone w kawie. Na koniec resztę masy układamy na biszkopty i wyrównujemy za pomocą szpatułki.

4

Tiramisu odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie górę ciasta posypujemy kakao.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły