Tiramisu kajmakowe
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
1 opak. biszkopty podłużne
9 szt. żółtko jaja kurzego
600 g mascarpone
9 łyżka cukier puder
300 kawa espresso
300 g kajmak
100 sok z limonki
50 likier amaretto
1 szcz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Do miski wkładamy 9 żółtek i 9 łyżeczek cukru pudru. Za pomocą miksera łączymy żółtka z cukrem pudrem do momentu, aż wyjdzie nam jasna, gęsta masa. Do gęstej masy wkładamy mascarpone, kajmak i dokładnie łączymy mikserem. Masę wkładamy do lodówki, aby masa się związała.
Parzymy kawę i odkładamy ją do ostudzenia. Gdy kawa jest zimna, wlewamy do niej likier amaretto i sok z limonki.
Biszkopty moczymy w kawie i układamy obok siebie w kwadratowej foremce 24 cm. Gdy cały spód jest wyłożony, nakładamy połowę masy. Następnie na masę znowu układamy biszkopty namoczone w kawie. Na koniec resztę masy układamy na biszkopty i wyrównujemy za pomocą szpatułki.
Tiramisu odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie górę ciasta posypujemy kakao.