Tiramisu doskonałe
malg
0
0 / 0
Tiramisu, chociaż znane od stuleci, zrobiło międzynarodową karierę dopiero w czasie II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze dostawali swoje tradycyjne pyszności w paczkach od zakochanych w nich seniorit i mammy. Robiłam już ten deser z kilku przepisów, ale ten zaproponowany dziś na Uwielbiam.pl wydaje mi się najprostszy i najsmaczniejszy, a podane proporcje najdoskonalsze;-)) Jeszcze raz posłużę się wikipedią: „wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù - poderwij mnie”. I tak to właśnie jest w przypadku, gdy na stoliku pojawia się niepozorne pachnące ciasteczko. Myślę, że nikt nie pozostanie obojętny, ponieważ smaki w tiramisu są tak wyważone, że mamy i słodką masę z kremówki i cukru i gorzkie kakao, i delikatność biszkoptów i aromat amaretto, usypiającą lekkość mascarpone i podrywającą na nogi kawę. Całość rozpływa się w ustach, a później długo nie można zapomnieć tego wspaniałego smaku.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 śmietanka kremowa 30%
200 wrzątek
100 likier amaretto
1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
2 szt. biszkopty podłużne
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka cukier
50 dek. serek mascarpone
10 dek. cukier puder
Przygotowanie
Na drugą warstwę biszkoptów rozsmarowujemy pozostałą część masy serowej.
Wygładzamy masę nożem lub łyżką i posypujemy grubą warstwą kakao. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Na masę serową układamy drugą warstwę biszkoptów również zanurzonych na pół sekundki w roztworze kawy z likierem.
Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier, następnie studzimy i dodajemy likier amaretto. Biszkopty na pół sekundy zanurzamy w kawie z likierem i układamy na blasze.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy. Połowę śmietany z serkiem rozsmarowujemy na biszkopty.