Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Tiramisu, chociaż znane od stuleci, zrobiło międzynarodową karierę dopiero w czasie II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze dostawali swoje tradycyjne pyszności w paczkach od zakochanych w nich seniorit i mammy. Robiłam już ten deser z kilku przepisów, ale ten zaproponowany dziś na Uwielbiam.pl wydaje mi się najprostszy i najsmaczniejszy, a podane proporcje najdoskonalsze;-)) Jeszcze raz posłużę się wikipedią: „wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù - poderwij mnie”. I tak to właśnie jest w przypadku, gdy na stoliku pojawia się niepozorne pachnące ciasteczko. Myślę, że nikt nie pozostanie obojętny, ponieważ smaki w tiramisu są tak wyważone, że mamy i słodką masę z kremówki i cukru i gorzkie kakao, i delikatność biszkoptów i aromat amaretto, usypiającą lekkość mascarpone i podrywającą na nogi kawę. Całość rozpływa się w ustach, a później długo nie można zapomnieć tego wspaniałego smaku.
2 | Łyżki | ||
![]() |
|||
300 | Mililitrów |
śmietanka kremowa 30%
|
|
200 | Mililitrów |
Wrzątek
|
|
100 | Mililitrów |
Likier amaretto
|
|
1 | Łyżeczka |
KAWA ROZPUSZCZALNA
|
|
2 | Sztuki |
Biszkopty podłużne
|
|
1 | Łyżka |
cukier
|
|
50 | Dekagramów |
serek mascarpone
|
|
10 | Dekagramów |
cukier puder
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |