Tiramisu czekoladowe

Kakao DecoMorreno
Tiramisu czekoladowe

3

4.6 / 11

Przedstawiamy nieprzyzwoicie pyszne i kuszące czekoladowe tiramisu. Prostota i szybkość wykonania oraz spektakularny i wykwintny efekt końcowy w jednym. Ten włoski deser jest bezbłędny, idealnie kremowy, wilgotny i aromatyczny. Dla dopełnienia czekoladowego smaku tiramisu, posyp je obficie kakao Decomorreno. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Krem czekoladowy

50 g kakao decomorreno

250 śmietana 36%

35 g cukier

Biały krem

250 g mascarpone

400 ml śmietanka 30%

4 łyżka cukier puder

Dodatki

10 g kakao decomorreno

20 szt. biszkopty podłużne

100 ml kawa mocna

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania kremu czekoladowego. W rondelku podgrzej śmietanę 36% razem z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści.

2

Dodaj kakao i energicznie mieszaj trzepaczką, aż powstanie gładki, kremowy sos czekoladowy.

3

Ostudź masę i wstaw do lodówki, aby lekko zgęstniała.

4

Następnie przygotuj biały krem. W dużej misce ubij śmietankę kremową 30% na półsztywno.

5

W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, aż masa będzie gładka.

6

Delikatnie połącz ubite mascarpone z ubitą śmietanką, tworząc puszystą masę.

7

Przygotuj mocną kawę i ostudź ją.

8

Krótko maczaj biszkopty w kawie, uważając, by się nie rozpadły.

9

W pucharkach lub naczyniu do tiramisu ułóż warstwę nasączonych biszkoptów.

10

Na biszkopty wyłóż warstwę kremu czekoladowego.

11

Następnie dodaj warstwę białego kremu.

12

Powtarzaj warstwy w tej samej kolejności, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Zakończ białym kremem.

13

Posyp wierzch deseru kakao za pomocą sitka.

14

Wstaw tiramisu do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się połączyły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

604

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły