Tiramisu

Kakao DecoMorreno

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym smakiem kawy z nutą Amaretto. W tej eleganckiej wersji – z aksamitnym kremem mascarpone, warstwami nasączonych biszkoptów i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady – nabiera wyjątkowego wyglądu i smaku. Idealny na specjalne okazje, kolacje we dwoje lub gdy chcesz zaimponować gościom. Tiramisu bez pieczenia to prosty sposób na luksusowy deser!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
272
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym smakiem kawy z nutą Amaretto. W tej eleganckiej wersji – z aksamitnym kremem mascarpone, warstwami nasączonych biszkoptów i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady – nabiera wyjątkowego wyglądu i smaku. Idealny na specjalne okazje, kolacje we dwoje lub gdy chcesz zaimponować gościom. Tiramisu bez pieczenia to prosty sposób na luksusowy deser!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g biszkopty podłużne
150 ml mocna kawa (najlepiej espresso)
2 łyżka likier amaretto
100 g gorzka czekolada
50 ml śmietanka 30%
Krem
250 g serek mascarpone
200 ml śmietanka 30%
3 szt. żółtka
3 łyżka cukier puder
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj do kremu.
Przygotuj mieszankę kawy z likierem amaretto.
Biszkopty delikatnie zamaczaj w kawie i układaj na dnie okrągłej foremki (lub obręczy cukierniczej).
Na warstwę biszkoptów nałóż krem. Powtórz warstwowanie (biszkopty + krem), aż do wyczerpania składników. Wyrównaj wierzch i schłódź deser przez kilka godzin.
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Wylej na wierzch schłodzonego tiramisu i ponownie włóż do lodówki, aby stężała.
Przed podaniem udekoruj listkami mięty, wiórkami czekoladowymi i oprósz talerz kakao dla eleganckiego efektu.