Tiramisu

Kakao DecoMorreno
Tiramisu

0

0 / 0

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym smakiem kawy z nutą Amaretto. W tej eleganckiej wersji – z aksamitnym kremem mascarpone, warstwami nasączonych biszkoptów i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady – nabiera wyjątkowego wyglądu i smaku. Idealny na specjalne okazje, kolacje we dwoje lub gdy chcesz zaimponować gościom. Tiramisu bez pieczenia to prosty sposób na luksusowy deser!

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g biszkopty podłużne

150 ml mocna kawa (najlepiej espresso)

2 łyżka likier amaretto

100 g gorzka czekolada

50 ml śmietanka 30%

Krem

250 g serek mascarpone

200 ml śmietanka 30%

3 szt. żółtka

3 łyżka cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.

2

Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

3

W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj do kremu.

4

Przygotuj mieszankę kawy z likierem amaretto.

5

Biszkopty delikatnie zamaczaj w kawie i układaj na dnie okrągłej foremki (lub obręczy cukierniczej).

6

Na warstwę biszkoptów nałóż krem. Powtórz warstwowanie (biszkopty + krem), aż do wyczerpania składników. Wyrównaj wierzch i schłódź deser przez kilka godzin.

7

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Wylej na wierzch schłodzonego tiramisu i ponownie włóż do lodówki, aby stężała.

8

Przed podaniem udekoruj listkami mięty, wiórkami czekoladowymi i oprósz talerz kakao dla eleganckiego efektu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

272

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły