Tiramisu
m7
Przepyszne tiramisu .Polecam przełamcie lęk do świeżych jaj. I nie myślcie o salmonelli :)nie no żarty żartami.Naprawdę jest to przepyszny deser
0
0 / 0
Przepyszne tiramisu .Polecam przełamcie lęk do świeżych jaj. I nie myślcie o salmonelli :)nie no żarty żartami.Naprawdę jest to przepyszny deser
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szcz. kakao decomorreno
750 g ser mascarpone
1 szkl. kawa mocna
4 szt. jaja l
2 szt. opakowanie podłużnych biszkoptów
1 szt. kieliszek likieru
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy.
Dodać kieliszek likieru.
Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać.
Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie..Od biedy).
Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły)
Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach.
Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko.
Tiramisu nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:))))
gotowe!