Tiramisu
m7
Tradycyjne, choć kaloryczne i dość drogie. Za to smak - wart ceny i ... Kalorii :d :d
0
0 / 0
Tradycyjne, choć kaloryczne i dość drogie. Za to smak - wart ceny i ... Kalorii :d :d
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżecz. czekolada gorzka
1.50 szkl. kawa
6 szt. żółtko jaja kurzego
20 szt. biszkopty
6 łyżka cukier
4 łyżka amaretto
2 łyżka kakao decomorreno
50 dag. mascarpone
Przygotowanie
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.
do kawy dodaję amaretto.
Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).
Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.
Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą.