Tiramisu

m7
Tiramisu

0

0 / 0

Tradycyjne, choć kaloryczne i dość drogie. Za to smak - wart ceny i ... Kalorii :d :d

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżecz. czekolada gorzka

1.50 szkl. kawa

6 szt. żółtko jaja kurzego

20 szt. biszkopty

6 łyżka cukier

4 łyżka amaretto

2 łyżka kakao decomorreno

50 dag. mascarpone

Przygotowanie


1

Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.

2

do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.

3

do kawy dodaję amaretto.

4

Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.

5

czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).

6

Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.

7

Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły