Tiramisu

Kakao DecoMorreno
Tiramisu

0

0 / 0

Tiramisu to kultowy włoski deser bez pieczenia, który łączy w sobie aromatyczną kawę, delikatny krem z mascarpone i puszyste biszkopty. Dzięki prostemu przygotowaniu i wyrafinowanemu smakowi, tiramisu to idealna propozycja na elegancki deser po obiedzie, romantyczną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Klasyczny przepis, który zawsze się udaje – kremowy, lekki i pełen głębi smaku. Poznaj sekret idealnego tiramisu w domowym wydaniu!

7

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g serek marscapone

300 ml śmietanka 30%

3 łyżka cukier puder

200 g biszkopty podłużne

250 ml mocna kawa (najlepiej espresso)

3 łyżka likier amaretto

4 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Zaparz mocną kawę, ostudź, a następnie dodaj amaretto.

2

Ubij śmietankę na sztywno.

3

W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, a następnie delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę.

4

Biszkopty krótko maczaj w kawie i układaj pierwszą warstwę w naczyniu lub na talerzu.

5

Na biszkopty wyłóż warstwę kremu mascarpone.

6

Powtórz warstwy (biszkopty – krem) 2–3 razy.

7

Wierzch posyp obficie kakao i udekoruj ziarnami kawy oraz świeżą miętą.

8

Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

380

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły