Tinginys - litewski blok czekoladowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Tinginys - litewski blok czekoladowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3053-1702057663000.jpeg&w=3840&q=75)
Tinginys to litwewski blok czekoladowy, który zdobył serce wieku miłośników słodkości na całym świecie. To smaczna i prostsza w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnego tortu lub ciasta. Połączenie czekolady, ciastek i masła tworzy gęstą i kremową konsystencję, które nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Tinginys doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także jako osłodzenie wyjątkowych uroczystości.
0
0 / 0
Tinginys to litwewski blok czekoladowy, który zdobył serce wieku miłośników słodkości na całym świecie. To smaczna i prostsza w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnego tortu lub ciasta. Połączenie czekolady, ciastek i masła tworzy gęstą i kremową konsystencję, które nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Tinginys doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także jako osłodzenie wyjątkowych uroczystości.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g herbatniki
1 puszka mleko skondensowane słodzone
125 g masło
5 łyżka kakao decomorreno
100 mleko 3,2%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Herbatniki kruszymy.
Pozostałe składniki oprócz herbatników, umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.
Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce do stężenia.