Tinginys - litewski blok czekoladowy

EkspertOdKuchni

Tinginys to litwewski blok czekoladowy, który zdobył serce wieku miłośników słodkości na całym świecie. To smaczna i prostsza w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnego tortu lub ciasta. Połączenie czekolady, ciastek i masła tworzy gęstą i kremową konsystencję, które nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Tinginys doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także jako osłodzenie wyjątkowych uroczystości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tinginys to litwewski blok czekoladowy, który zdobył serce wieku miłośników słodkości na całym świecie. To smaczna i prostsza w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnego tortu lub ciasta. Połączenie czekolady, ciastek i masła tworzy gęstą i kremową konsystencję, które nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Tinginys doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także jako osłodzenie wyjątkowych uroczystości.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g herbatniki
1 puszka mleko skondensowane słodzone
125 g masło
5 łyżka kakao decomorreno
100 mleko 3,2%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Herbatniki kruszymy.
Pozostałe składniki oprócz herbatników, umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.
Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce do stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.