Tinginys - litewski blok czekoladowy

EkspertOdKuchni
Tinginys - litewski blok czekoladowy

0

0 / 0

Tinginys to litwewski blok czekoladowy, który zdobył serce wieku miłośników słodkości na całym świecie. To smaczna i prostsza w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnego tortu lub ciasta. Połączenie czekolady, ciastek i masła tworzy gęstą i kremową konsystencję, które nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Tinginys doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także jako osłodzenie wyjątkowych uroczystości.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g herbatniki

1 pusz. mleko skondensowane słodzone

125 g masło

5 łyżka kakao decomorreno

100 mleko 3,2%

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Herbatniki kruszymy.

2

Pozostałe składniki oprócz herbatników, umieszczamy w garnku i zagotowujemy.

3

Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.

4

Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy.

5

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.

6

Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły