Tinga de pollo – kurczak po meksykańsku

Łowicz

Tinga de Pollo to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które zachwyca połączeniem soczystego, szarpanego kurczaka z wyrazistym sosem na bazie pomidorów, cebuli, czosnku i wędzonych papryczek chipotle. Najlepiej smakuje na ciepłych tortillach, z dodatkiem awokado, świeżej kolendry i limonki, ale równie dobrze sprawdzi się jako nadzienie do tacos, burritos czy tostadas. To idealny wybór na rodzinne obiady, spotkania z przyjaciółmi czy wieczór z kuchnią meksykańską.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tinga de Pollo to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które zachwyca połączeniem soczystego, szarpanego kurczaka z wyrazistym sosem na bazie pomidorów, cebuli, czosnku i wędzonych papryczek chipotle. Najlepiej smakuje na ciepłych tortillach, z dodatkiem awokado, świeżej kolendry i limonki, ale równie dobrze sprawdzi się jako nadzienie do tacos, burritos czy tostadas. To idealny wybór na rodzinne obiady, spotkania z przyjaciółmi czy wieczór z kuchnią meksykańską.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g pierś z kurczaka
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
200 ml bulion drobiowy
2 szt. pomidory malinowe
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
2 szt. papryczki chipotle w sosie adobo
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut. Po ugotowaniu za pomocą widelców szarpiemy go na mniejsze kawałki.
W blenderze miksujemy pomidory, papryczki chipotle adobo, czosnek i bulion do uzyskania gładkiego sosu.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Następnie wlewamy sos na patelnię i doprawiamy przyprawami do smaku. Sos dusimy, aż lekko zgęstnieje.
Do sosu dodajemy rozdrobnionego kurczaka, dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 5 minut.
Tinga de pollo podajemy z ryżem lub jako nadzienie do tacosów. Dekorujemy kolendrą i limonką/cytryną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.