Tinga de pollo – kurczak po meksykańsku

Łowicz
Tinga de pollo – kurczak po meksykańsku

0

0 / 0

Tinga de Pollo to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które zachwyca połączeniem soczystego, szarpanego kurczaka z wyrazistym sosem na bazie pomidorów, cebuli, czosnku i wędzonych papryczek chipotle. Najlepiej smakuje na ciepłych tortillach, z dodatkiem awokado, świeżej kolendry i limonki, ale równie dobrze sprawdzi się jako nadzienie do tacos, burritos czy tostadas. To idealny wybór na rodzinne obiady, spotkania z przyjaciółmi czy wieczór z kuchnią meksykańską.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g pierś z kurczaka

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

200 ml bulion drobiowy

2 szt. pomidory malinowe

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

2 szt. papryczki chipotle w sosie adobo

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 szczyp. papryka wędzona

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut. Po ugotowaniu za pomocą widelców szarpiemy go na mniejsze kawałki.

2

W blenderze miksujemy pomidory, papryczki chipotle adobo, czosnek i bulion do uzyskania gładkiego sosu.

3

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Następnie wlewamy sos na patelnię i doprawiamy przyprawami do smaku. Sos dusimy, aż lekko zgęstnieje.

4

Do sosu dodajemy rozdrobnionego kurczaka, dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 5 minut.

5

Tinga de pollo podajemy z ryżem lub jako nadzienie do tacosów. Dekorujemy kolendrą i limonką/cytryną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły