Tilapia ze szpinakiem
m7
Połączenie ryby ze szpinakiem stało się ostatnio bardzo modne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
796
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Połączenie ryby ze szpinakiem stało się ostatnio bardzo modne.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
20 g olej rzepakowy uniwersalny
350 g szpinak mrożony
250 g mozzarella
4 szt. filet z tilapia
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Filety z ryby rozmrażamy dzień wcześniej, solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje - szpinak nie powinien być wodnisty. W międzyczasie gotujemy tilapię, najlepiej na parze. Następnie do szpinaku dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pół kuli mozzarelli kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do szpinaku dokładnie mieszając. Drugą połówkę mozzarelli kroimy w paski. Na talerzu układamy kawałki ryby, przykrywamy pierzynką ze szpinaku, a na wierzchu delikatnie wciskamy paski mozzarelli. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
796
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.