Teryna warzywno-serowa

m7
Teryna warzywno-serowa

0

0 / 0

Apetyczne, zdrowe i lekkostrawne danie nie tylko dla jaroszy.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szcz. sól

2 szcz. pieprz

455 g szpinak

285 g ser kozi

0.75 szkl. oliwa

2 szt. papryka czerwona

2 szt. papryka żółta

1 szt. cukinia

1 szt. bakłażan

2 łyżka nać pietruszki

2 łyżka bazylia

Przygotowanie


1

Rozgrzać piekarnik do 218 stopni.

2

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, a następnie posmarować oliwą.

3

Rozmieścić podłużne plastry bakłażana i cukini oraz podłużne kawałki żółtej i czerwonej papryki jeden przy drugim. Plastry mogą odrobinę nachodzić na siebie.

4

Całość posmarować oliwą. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

5

Piec ok. 10 minut aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika.

6

Liście szpinaku umyć, usunąć łodyżki, zblanszować, wysuszyć i drobno posiekać.

7

W dużej misce wymieszać kozi ser z bazylią, posiekaną natką pietruszki, 2 łyżkami oliwy, solą oraz pieprzem.

8

W keksówce ułożyć plastry bakłażana w poprzek tak, by zachodziły na siebie. Dno i boki formy muszą być całkowicie zakryte. Końce plastrów powinny zwisać ze ścianek keksówki. Na bakłażanie (ale tylko na dnie, nie na bokach formy!) ułożyć podłużne kawałki czerwonej papryki. Przykryć je podłużnymi plastrami cukinii. Następnie położyć szpinak. Potem podłużne kawałki żółtej papryki.

9

Całość przykryć masą serową. Na niej ułożyć znów kawałki czerwonej papryki.Potem plastry cukinii. Dalej szpinak. Na końcu żółtą paprykę.

10

Całość przykryć zwisającymi ze ścianek końcami plastrów bakłażana z pierwszej warstwy. Teryna powinna składać się z 10 warstw.

11

Keksówkę przykryć drugą formą podobnej wielkości albo zawinąć w folię aluminiową. Formę obciążyć przedmiotem wielkości cegły. Przechowywać w lodówce od 8 do 24 godzin. Po upływie tego czasu pokroić terynę w cienkie plastry.

12

Podawać z sosem pomidorowym i grzankami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły