Teryna warzywno-serowa

m7

Apetyczne, zdrowe i lekkostrawne danie nie tylko dla jaroszy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
385
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Apetyczne, zdrowe i lekkostrawne danie nie tylko dla jaroszy.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
455 g szpinak
285 g ser kozi
0.75 szkl. oliwa
2 szt. papryka czerwona
2 szt. papryka żółta
1 szt. cukinia
1 szt. bakłażan
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 218 stopni.
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, a następnie posmarować oliwą.
Rozmieścić podłużne plastry bakłażana i cukini oraz podłużne kawałki żółtej i czerwonej papryki jeden przy drugim. Plastry mogą odrobinę nachodzić na siebie.
Całość posmarować oliwą. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
Piec ok. 10 minut aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika.
Liście szpinaku umyć, usunąć łodyżki, zblanszować, wysuszyć i drobno posiekać.
W dużej misce wymieszać kozi ser z bazylią, posiekaną natką pietruszki, 2 łyżkami oliwy, solą oraz pieprzem.
W keksówce ułożyć plastry bakłażana w poprzek tak, by zachodziły na siebie. Dno i boki formy muszą być całkowicie zakryte. Końce plastrów powinny zwisać ze ścianek keksówki. Na bakłażanie (ale tylko na dnie, nie na bokach formy!) ułożyć podłużne kawałki czerwonej papryki. Przykryć je podłużnymi plastrami cukinii. Następnie położyć szpinak. Potem podłużne kawałki żółtej papryki.
Całość przykryć masą serową. Na niej ułożyć znów kawałki czerwonej papryki.Potem plastry cukinii. Dalej szpinak. Na końcu żółtą paprykę.
Całość przykryć zwisającymi ze ścianek końcami plastrów bakłażana z pierwszej warstwy. Teryna powinna składać się z 10 warstw.
Keksówkę przykryć drugą formą podobnej wielkości albo zawinąć w folię aluminiową. Formę obciążyć przedmiotem wielkości cegły. Przechowywać w lodówce od 8 do 24 godzin. Po upływie tego czasu pokroić terynę w cienkie plastry.
Podawać z sosem pomidorowym i grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
385
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.