Teriyaki tofu z ryżem i warzywami
EkspertOdKuchni
Teriyaki tofu z ryżem i warzywami to idealny wybór na obiad lub kolację. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni i tym, którzy szukają pomysłu na wegetariańskie dania. Połączenie delikatnego ryżu z warzywami, tofu i słodko-słonym sosem teriyaki nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Teriyaki tofu z ryżem i warzywami to idealny wybór na obiad lub kolację. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni i tym, którzy szukają pomysłu na wegetariańskie dania. Połączenie delikatnego ryżu z warzywami, tofu i słodko-słonym sosem teriyaki nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g ryż
200 g tofu wędzone
20 g imbir
1 szt. papryka
1 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
0.50 szt. brokuły
50 ml sos teriyaki
2 łyżka miód
2 łyżka sezam
2 łyżka czarnuszka
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżecz. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł obieramy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w rondelku na al dente.
Cebulę czerwoną kroimy w piórka, paprykę w paski i tofu w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa przez około 3 minuty. Następnie dodajemy ugotowany brokuł, tofu wędzone, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir pokrojony drobno. Całość smażymy do miękkości papryki.
Następnie dodajemy sos teriyaki, przecier pomidorowy, miód, sezam i czarnuszkę. Wszystko razem mieszamy.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz, na niego wykładamy usmażone warzywa. Możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.