Teriyaki tofu z ryżem i warzywami

EkspertOdKuchni
Teriyaki tofu z ryżem i warzywami

0

0 / 0

Teriyaki tofu z ryżem i warzywami to idealny wybór na obiad lub kolację. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni i tym, którzy szukają pomysłu na wegetariańskie dania. Połączenie delikatnego ryżu z warzywami, tofu i słodko-słonym sosem teriyaki nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g ryż

200 g tofu wędzone

20 g imbir

1 szt. papryka

1 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

0.50 szt. brokuły

50 ml sos teriyaki

2 łyżka miód

2 łyżka sezam

2 łyżka czarnuszka

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł obieramy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w rondelku na al dente.

2

Cebulę czerwoną kroimy w piórka, paprykę w paski i tofu w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa przez około 3 minuty. Następnie dodajemy ugotowany brokuł, tofu wędzone, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir pokrojony drobno. Całość smażymy do miękkości papryki.

3

Następnie dodajemy sos teriyaki, miód, sezam i czarnuszkę. Wszystko razem mieszamy.

4

Ugotowany ryż wykładamy na talerz, na niego wykładamy usmażone warzywa. Możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły