Teriyaki tofu z ryżem i warzywami

EkspertOdKuchni
Teriyaki tofu z ryżem i warzywami

1

0 / 0

Teriyaki tofu z ryżem i warzywami to idealny wybór na obiad lub kolację. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni i tym, którzy szukają pomysłu na wegetariańskie dania. Połączenie delikatnego ryżu z warzywami, tofu i słodko-słonym sosem teriyaki nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g ryż

200 g tofu wędzone

20 g imbir

1 szt. papryka

1 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

0.50 szt. brokuły

50 ml sos teriyaki

2 łyżka miód

2 łyżka sezam

2 łyżka czarnuszka

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 łyżecz. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł obieramy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w rondelku na al dente.

2

Cebulę czerwoną kroimy w piórka, paprykę w paski i tofu w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa przez około 3 minuty. Następnie dodajemy ugotowany brokuł, tofu wędzone, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir pokrojony drobno. Całość smażymy do miękkości papryki.

3

Następnie dodajemy sos teriyaki, przecier pomidorowy, miód, sezam i czarnuszkę. Wszystko razem mieszamy.

4

Ugotowany ryż wykładamy na talerz, na niego wykładamy usmażone warzywa. Możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2904

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

271

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły