Tepache – meksykański napój z ananasa

EkspertOdKuchni
Tepache – meksykański napój z ananasa

0

0 / 0

Tepache to tradycyjny meksykański napój, który powstaje na bazie fermentowanej skórki ananasa z dodatkiem cynamonu. Jest orzeźwiający, lekko musujący, delikatnie słodki i z pewnością przypadnie do gustu fanom egzotycznych smaków. To również świetne źródło witamin i probiotyków, wspierających zdrowie układu trawiennego. Tepache najlepiej smakuje dobrze schłodzony, przez co idealnie sprawdzi się w letnie dni.

4

Składniki

5 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szt. ananas

4 łyżka cukier trzcinowy

1 szt. kora cynamonu

1 l woda

Przygotowanie


1

Ananasa obrać i wyciągnąć twarde części.

2

W wyparzonym dużym słoiku umieścić skórki oraz twarde części ananasa. Dodać cukier, wodę oraz korę cynamonu.

3

Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni, aby napój sfermentował.

4

Gotowy napój przelać do szklanych butelek i dobrze schłodzić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły