Tepache – meksykański napój z ananasa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Tepache – meksykański napój z ananasa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1716200826727.jpg&w=3840&q=75)
Tepache to tradycyjny meksykański napój, który powstaje na bazie fermentowanej skórki ananasa z dodatkiem cynamonu. Jest orzeźwiający, lekko musujący, delikatnie słodki i z pewnością przypadnie do gustu fanom egzotycznych smaków. To również świetne źródło witamin i probiotyków, wspierających zdrowie układu trawiennego. Tepache najlepiej smakuje dobrze schłodzony, przez co idealnie sprawdzi się w letnie dni.
0
0 / 0
Tepache to tradycyjny meksykański napój, który powstaje na bazie fermentowanej skórki ananasa z dodatkiem cynamonu. Jest orzeźwiający, lekko musujący, delikatnie słodki i z pewnością przypadnie do gustu fanom egzotycznych smaków. To również świetne źródło witamin i probiotyków, wspierających zdrowie układu trawiennego. Tepache najlepiej smakuje dobrze schłodzony, przez co idealnie sprawdzi się w letnie dni.
4
Składniki
5 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szt. ananas
4 łyżka cukier trzcinowy
1 szt. kora cynamonu
1 l woda
Przygotowanie
Ananasa obrać i wyciągnąć twarde części.
W wyparzonym dużym słoiku umieścić skórki oraz twarde części ananasa. Dodać cukier, wodę oraz korę cynamonu.
Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni, aby napój sfermentował.
Gotowy napój przelać do szklanych butelek i dobrze schłodzić.