Tepache – meksykański napój z ananasa
EkspertOdKuchni
Tepache to tradycyjny meksykański napój, który powstaje na bazie fermentowanej skórki ananasa z dodatkiem cynamonu. Jest orzeźwiający, lekko musujący, delikatnie słodki i z pewnością przypadnie do gustu fanom egzotycznych smaków. To również świetne źródło witamin i probiotyków, wspierających zdrowie układu trawiennego. Tepache najlepiej smakuje dobrze schłodzony, przez co idealnie sprawdzi się w letnie dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
122
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tepache to tradycyjny meksykański napój, który powstaje na bazie fermentowanej skórki ananasa z dodatkiem cynamonu. Jest orzeźwiający, lekko musujący, delikatnie słodki i z pewnością przypadnie do gustu fanom egzotycznych smaków. To również świetne źródło witamin i probiotyków, wspierających zdrowie układu trawiennego. Tepache najlepiej smakuje dobrze schłodzony, przez co idealnie sprawdzi się w letnie dni.
4
Składniki
5 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szt. ananas
4 łyżka cukier trzcinowy
1 szt. kora cynamonu
1 l woda
Przygotowanie
Ananasa obrać i wyciągnąć twarde części.
W wyparzonym dużym słoiku umieścić skórki oraz twarde części ananasa. Dodać cukier, wodę oraz korę cynamonu.
Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni, aby napój sfermentował.
Gotowy napój przelać do szklanych butelek i dobrze schłodzić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
122
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.