Tepache – meksykański napój z ananasa

EkspertOdKuchni
Tepache – meksykański napój z ananasa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tepache to tradycyjny meksykański napój, który powstaje na bazie fermentowanej skórki ananasa z dodatkiem cynamonu. Jest orzeźwiający, lekko musujący, delikatnie słodki i z pewnością przypadnie do gustu fanom egzotycznych smaków. To również świetne źródło witamin i probiotyków, wspierających zdrowie układu trawiennego. Tepache najlepiej smakuje dobrze schłodzony, przez co idealnie sprawdzi się w letnie dni.

4

Składniki

5 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szt. ananas

4 łyżka cukier trzcinowy

1 szt. kora cynamonu

1 l woda

Przygotowanie


Ananasa obrać i wyciągnąć twarde części.

W wyparzonym dużym słoiku umieścić skórki oraz twarde części ananasa. Dodać cukier, wodę oraz korę cynamonu.

Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni, aby napój sfermentował.

Gotowy napój przelać do szklanych butelek i dobrze schłodzić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

122

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły