Tęczowy tort
m7
Tęczowe ciasto na urodziny córki. I
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tęczowe ciasto na urodziny córki. I
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
5 szczyp. barwniki
150 g truskawki
50 g wiórki kokosowe
1 szkl. cukier
1 szt. mąka pszenna tortowa
5 szt. jajko
1 szt. fix do śmietany
2.50 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka sok malinowy
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka masło
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Oddzielamy bialka od żółtek. Białka ubic na sztywna piane na najwyższych obrotach. Dodac stopniowo cukier, ubijac dalej, dodawac po jednym zóltku, ubijac. Odłożyc mikser. Dodac mąke wymieszaną z proszkiem i teraz nie mikserem tylko mieszac recznie łyzka najlepiej drewnianą tak by mieszajac wpuszczac do ciasta duzo powietrza. Na koniec dac sól lub ocet. Przelac ciasto do 6 miseczek, do kazdej dac odrobine barwnika (na wykałaczce nie za duzo bo inaczej kolory beda wściekle jadowite) wymieszac delikatnie. Partiami jak układ kolorów teczy wylewac miseczki do tortownicy. Piec w 190C przez 30 minut. Biszkopt wychłodzic. Przełożyć na paterę. Ubic kremówke, dodac fix. Częsc odłozyłam do szprycy zeby zrobic kwiatuszki. Reszte smietany wymieszałam z 3 łyzkami soku malinowego i łyzką soku z cytryny dzieki czemu krem miał malinowo-kwaskowaty posmak. Córka tort obsmarowala śmietana, ja wycisnelam kwiatuszki szpryca, potem ulozyła truskawki i posypała kokosem i czekoladą. Tęczowy tort był gotowy dla 10 głodomorków
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.