Tęczowy torcik naleśnikowy

KarolinaManka
Tęczowy torcik naleśnikowy

0

0 / 0

Danie na każdą porę dnia, z naturalną słodyczą, dzięki świeżym owocom. Cieszy podniebienie i oko zarówno dziecka, jak i rodzica.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 łyżeczka kakao decomorreno

250 mleko uht 1,5%

1 szt. jajko

80 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szcz. sól

1 łyżka olej roślinny

1 szt. brzoskwinia

100 g truskawki

100 g czarne jagody

1 szt. kiwi

1 pusz. bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie


1

Przygotowuję ciasto na naleśniki. W misie umieszczam mleko, jajko, sól, kakao, mąkę i olej. Wszystko miksuję na gładką masę i odstawiam na 10 minut.

2

Owoce myję, usuwam szypułki z truskawek, obieram kiwi i brzoskwinię. Owoce umieszczam w 4 różnych miseczkach i blenduję. Musy będą moimi masami na warstwach torciku.

3

Na rozgrzaną patelnię (bez oleju - jest już w cieście) wlewam chochelkę ciasta. Smażę prę sekund aż ciasto się zetnie i obracam na drugą stronę. Gotowy naleśnik przerzucam na talerz. Na patelnię nalewam kolejną porcję ciasta.

4

W czasie, gdy się smaży wracam do gotowego naleśnika i za pomocą miski wykrajam idealnie okrągły kształt. Na naleśnik nakładam jagodowy mus. Z kolejnym robię to samo, z tym, że nakładam na niego mus z kiwi. W następnej kolejności będzie użyty mus brzoskwiniowy, a na końcu truskawkowy. Zupełnie jak w tęczy. Mój torcik ma zazwyczaj 4 warstwy. Na końcu można ozdobić go bitą śmietaną.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły