Tęczowe ciasto
Lubella
Tęczowe ciasto to deser, który sprawdzi się idealnie na przyjęciach, urodzinach i wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych, szczególnie tych dla dzieci. Jego kolorowe warstwy nie tylko przyciągają wzrok, ale także przypadną do gustu zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
102
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tęczowe ciasto to deser, który sprawdzi się idealnie na przyjęciach, urodzinach i wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych, szczególnie tych dla dzieci. Jego kolorowe warstwy nie tylko przyciągają wzrok, ale także przypadną do gustu zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Biszkopt
0.50 szkl. mąka pszenna lubella
0.50 szkl. cukier
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka olej
3 szt. jajka kurze
Pianka
1 puszka mleko skondensowane niesłodzone
2 szt. galaretka malinowa
2 szt. galaretka kiwi
1 l woda
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i wymieszać na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 - 25 minut.
Każdy smak galaretki (obie saszetki) rozpuścić w 0,5 l gorącej wody.
Schłodzone mleko podzielić na dwie części.
Kiedy galaretki przestygną i zaczną tężeć, połączyć je z mlekiem i zmiksować na najwyższych obrotach.
Do tortownicy z biszkoptem wlać obie masy i delikatnie zamieszać, aby powstał efekt „marmuru” z obu kolorów galaretek.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
102
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.