Tęcza
m7
1
0 / 0
Przepyszny deserek, który rozpływa się w ustach, a do tego wygląda bajecznie.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg serek homogenizowany
0.50 l śmietana 30%
0.50 szkl. cukier puder
2 szt. galaretka
2 łyżka żelatyna
30 dek. biszkopty podłużne
Przygotowanie
Przygotować galaretki wg wskazań na opakowaniu, rozpuszczając każdą osobno w 400 ml wody. Ostudzić.
śmietanę ubić, dodać serek i cukier, delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (ok. 1/3 szklanki wody). Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać do masy śmietanowo-serowej.
przygotować podłużną formę i wyłożyć ją folią spożywczą lub zastosować tortownicę. Na spodzie układać biszkopty namoczone w pierwszej gęstniejącej galaretce. Dolną warstwę zalać masą serową, a na niej ułożyć drugą warstwę biszkoptów namaczanych w drugiej galaretce i ponownie wyłożyć masę serową. Wierzch można udekorować pozostałą galaretką i owocami.
schłodzić w lodówce.