Tęczowe ciasto

Lubella
Tęczowe ciasto

1

0 / 0

Tęczowe ciasto to deser, który sprawdzi się idealnie na przyjęciach, urodzinach i wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych, szczególnie tych dla dzieci. Jego kolorowe warstwy nie tylko przyciągają wzrok, ale także przypadną do gustu zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Biszkopt

0.50 szkl. mąka pszenna lubella

0.50 szkl. cukier

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżka olej

3 szt. jajka kurze

Pianka

1 puszka mleko skondensowane niesłodzone

2 szt. galaretka malinowa

2 szt. galaretka kiwi

1 l woda

Przygotowanie


1

Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i wymieszać na jednolitą masę.

2

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 - 25 minut.

3

Każdy smak galaretki (obie saszetki) rozpuścić w 0,5 l gorącej wody.

4

Schłodzone mleko podzielić na dwie części.

5

Kiedy galaretki przestygną i zaczną tężeć, połączyć je z mlekiem i zmiksować na najwyższych obrotach.

6

Do tortownicy z biszkoptem wlać obie masy i delikatnie zamieszać, aby powstał efekt „marmuru” z obu kolorów galaretek.

7

Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

102

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły