Tatar ze śledzia
Krakus
Tatar ze śledzia to smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na wigilijny stół i różne uroczystości. Połączenie śledzi, cebuli, musztardy, ogórków kiszonych, marynowanych podgrzybków i jajek przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tatar ze śledzia to smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na wigilijny stół i różne uroczystości. Połączenie śledzi, cebuli, musztardy, ogórków kiszonych, marynowanych podgrzybków i jajek przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych smaków.
8
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g śledź w oleju
1 szt. cebula
1 łyżka musztarda francuska
3 szt. ogórki kiszone krakus
100 g marynowane podgrzybki
4 szt. jaja
0.50 pęcz. cebula dymka
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo.
Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. Wymieszać z poszatkowaną w kostkę cebulą i musztardą francuską. Doprawić solą i wymieszać.
Okrągłą foremkę ustawić na talerzu, wyłożyć śledzia i docisnąć. Następnie zrobić warstwę z pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę podgrzybki marynowane i posiekane jajka na twardo.
Na samą górę dodać cebulkę dymkę. Całość można przyozdobić grzybkiem marynowanym, czerwoną cebulą i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.