Tatar z jabłek ze słonecznikiem

m7
Tatar z jabłek ze słonecznikiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tatar z jabłek ze słonecznikiem, kokosem i winogronami, podany na kiełkach z sosem jogurtowo cytrynowym.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. pieprz

0.30 szkl. nasiona słonecznika

0.30 szkl. winogrona czerwone

1 szt. seler naciowy

0.50 szt. kiełki słonecznika

0.50 szt. rzodkiewka

1 szt. jogurt naturalny

1 szt. cytryna

1 szt. sos tabasco

2 szt. jabłka

4 łyżka wiórki kokosowe

2 łyżka nać pietruszki

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka miód

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Z cytryny wycisnąć sok.

Ziarno słonecznika i wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Winogrona pokroić w ćwiartki i wybrać z nich pestki.

Jabłko obrać i pokroić w kostkę.

Seler naciowy pokroić w drobną kostkę.

Pokrojone jabłka, seler, winogrona, pestki słonecznika i wiórki kokosowe, wymieszać z natką pietruszki, oliwą, miodem i połową soku z cytryny.

Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną tabasco.

Do jogurtu dodać resztę soku z cytryny, sól i pieprz.

Wymieszać i rozsmarować na środku talerzy.

Na sos jogurtowy nakładać wymieszane kiełki, a na tym formować ?tatara?.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1265

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

125

gram

Tłuszcze

81

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły