Tatar z jabłek ze słonecznikiem
m7
Tatar z jabłek ze słonecznikiem, kokosem i winogronami, podany na kiełkach z sosem jogurtowo cytrynowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1265
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
125
gram
Tłuszcze
81
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tatar z jabłek ze słonecznikiem, kokosem i winogronami, podany na kiełkach z sosem jogurtowo cytrynowym.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. pieprz
0.30 szkl. nasiona słonecznika
0.30 szkl. winogrona czerwone
1 szt. seler naciowy
0.50 szt. kiełki słonecznika
0.50 szt. rzodkiewka
1 szt. jogurt naturalny
1 szt. cytryna
1 szt. sos tabasco
2 szt. jabłka
4 łyżka wiórki kokosowe
2 łyżka nać pietruszki
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka miód
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Z cytryny wycisnąć sok.
Ziarno słonecznika i wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Winogrona pokroić w ćwiartki i wybrać z nich pestki.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Seler naciowy pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone jabłka, seler, winogrona, pestki słonecznika i wiórki kokosowe, wymieszać z natką pietruszki, oliwą, miodem i połową soku z cytryny.
Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną tabasco.
Do jogurtu dodać resztę soku z cytryny, sól i pieprz.
Wymieszać i rozsmarować na środku talerzy.
Na sos jogurtowy nakładać wymieszane kiełki, a na tym formować ?tatara?.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1265
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
125
gram
Tłuszcze
81
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.