Tatar z jabłek ze słonecznikiem
m7
0
0 / 0
0
Tatar z jabłek ze słonecznikiem, kokosem i winogronami, podany na kiełkach z sosem jogurtowo cytrynowym.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szcz. pieprz
0.30 szkl. nasiona słonecznika
0.30 szkl. winogrona czerwone
1 szt seler naciowy
0.50 szt kiełki słonecznika
0.50 szt rzodkiewka
1 szt jogurt naturalny
1 szt cytryna
1 szt sos tabasco
2 szt jabłka
4 łyżka wiórki kokosowe
2 łyżka nać pietruszki
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka miód
1 szcz. sól
Przygotowanie
Z cytryny wycisnąć sok.
Ziarno słonecznika i wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Winogrona pokroić w ćwiartki i wybrać z nich pestki.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Seler naciowy pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone jabłka, seler, winogrona, pestki słonecznika i wiórki kokosowe, wymieszać z natką pietruszki, oliwą, miodem i połową soku z cytryny.
Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną tabasco.
Do jogurtu dodać resztę soku z cytryny, sól i pieprz.
Wymieszać i rozsmarować na środku talerzy.
Na sos jogurtowy nakładać wymieszane kiełki, a na tym formować ?tatara?.