Tatar wołowy ze smażonym panierowanym żółtkiem

Krakus
Tatar wołowy ze smażonym panierowanym żółtkiem

0

0 / 0

Lubisz klasycznego tatara, ale szukasz czegoś bardziej efektownego? Spróbuj wersji z chrupiącym, panierowanym żółtkiem! To nowoczesne podejście do tradycyjnego dania, które zaskakuje teksturą i prezentacją. Delikatnie siekany rostbef łączy się z ogórkiem, kaparami i cebulą, a całość doprawiona jest kremowym sosem z majonezu, musztardy i sosu sojowego. Zamiast klasycznego surowego żółtka – smażone, ale z płynnym środkiem. To przystawka, która robi wrażenie – idealna na kolację z przyjaciółmi, święta lub romantyczny wieczór.

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g rostbef wołowy

2 szt. ogórki konserwowe krakus

1 łyżka kapary

1 szt. cebula czerwona

1 łyżecz. sos sojowy

1 łyżecz. musztarda delikatesowa

1 łyżecz. majonez

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

4 łyżka bułka tarta

3 szt. żółtka jaj

1 szt. olej do smażenia

1 pęcz. szczypiorek do posypania

Przygotowanie


1

Rostbef bardzo drobno i dokładnie siekamy nożem. Jeśli mięso wydaje się zbyt suche, możemy je delikatnie zwilżyć kilkoma kroplami wody – dzięki temu lepiej połączy się z dodatkami.

2

Ogórki konserwowe, kapary i czerwoną cebulę siekamy jak najdrobniej.

3

Mięso umieszczamy wraz z warzywami w misce. Dodajemy sos sojowy, musztardę, majonez, oliwę z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz.

4

Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku.

5

Do małej miseczki wsypujemy bułkę tartą, robimy dwa wgłębienia i umieszczamy w nich żółtka. Zasypujemy bułką tartą i odstawiamy na 2–3 minuty.

6

W małym rondelku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Za pomocą łyżki delikatnie przenosimy żółtka obtoczone w bułce tartej i smażymy je ok. 30 sekund, aż panierka stanie się chrupiąca, ale środek pozostanie płynny.

7

Tatara formujemy na talerzu w kształt okręgu, najlepiej przy użyciu foremki.

8

Na wierzchu układamy chrupiące żółtko, a całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły