Tatar wołowy z gorgonzolą

Krakus
Tatar wołowy z gorgonzolą

0

0 / 0

Tatar wołowy z gorgonzolą to nowoczesna odsłona klasycznego dania kuchni polskiej. Delikatna, siekana wołowina w połączeniu z wyrazistym smakiem sera gorgonzola tworzy niebanalne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonała przystawka na wyjątkową kolację, romantyczną randkę lub imprezę z przyjaciółmi – idealna dla miłośników kuchni gourmet.

10

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g polędwica wołowa

40 g gorgonzola

1 szt. żółtko

1 łyżecz. kapary

1 łyżecz. musztarda dijon

1 szt. cebula czerwona

1 szt. ogórek kiszony krakus

1 szczyp. sól morska

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

1 łyżecz. oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Polędwicę dokładnie oczyść z błon, a następnie drobno posiekaj nożem (nie używaj maszynki). Mięso powinno być bardzo świeże – najlepiej kupione tego samego dnia.

2

Cebulę, kapary i ogórka posiekaj w bardzo drobną kostkę. Gorgonzolę pokrój na małe kawałeczki lub lekko pokrusz.

3

Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, odrobinę oliwy, sól, pieprz oraz przygotowane dodatki (z wyjątkiem żółtka). Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, nie rozgniatając ich.

4

Na talerzu uformuj z mięsa estetyczne porcje (np. za pomocą metalowego pierścienia), na wierzch połóż żółtko i kilka kawałków gorgonzoli. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

638

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły