Tatar wołowy z gorgonzolą

Krakus
Tatar wołowy z gorgonzolą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tatar wołowy z gorgonzolą to nowoczesna odsłona klasycznego dania kuchni polskiej. Delikatna, siekana wołowina w połączeniu z wyrazistym smakiem sera gorgonzola tworzy niebanalne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonała przystawka na wyjątkową kolację, romantyczną randkę lub imprezę z przyjaciółmi – idealna dla miłośników kuchni gourmet.

10

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g polędwica wołowa

40 g gorgonzola

1 szt. żółtko

1 łyżecz. kapary

1 łyżecz. musztarda dijon

1 szt. cebula czerwona

1 szt. ogórek kiszony krakus

1 szczyp. sól morska

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

1 łyżecz. oliwa z oliwek

Przygotowanie


Polędwicę dokładnie oczyść z błon, a następnie drobno posiekaj nożem (nie używaj maszynki). Mięso powinno być bardzo świeże – najlepiej kupione tego samego dnia.

Cebulę, kapary i ogórka posiekaj w bardzo drobną kostkę. Gorgonzolę pokrój na małe kawałeczki lub lekko pokrusz.

Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, odrobinę oliwy, sól, pieprz oraz przygotowane dodatki (z wyjątkiem żółtka). Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, nie rozgniatając ich.

Na talerzu uformuj z mięsa estetyczne porcje (np. za pomocą metalowego pierścienia), na wierzch połóż żółtko i kilka kawałków gorgonzoli. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

638

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły