Tatar wołowy z gorgonzolą

Krakus

Tatar wołowy z gorgonzolą to nowoczesna odsłona klasycznego dania kuchni polskiej. Delikatna, siekana wołowina w połączeniu z wyrazistym smakiem sera gorgonzola tworzy niebanalne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonała przystawka na wyjątkową kolację, romantyczną randkę lub imprezę z przyjaciółmi – idealna dla miłośników kuchni gourmet.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
638
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tatar wołowy z gorgonzolą to nowoczesna odsłona klasycznego dania kuchni polskiej. Delikatna, siekana wołowina w połączeniu z wyrazistym smakiem sera gorgonzola tworzy niebanalne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonała przystawka na wyjątkową kolację, romantyczną randkę lub imprezę z przyjaciółmi – idealna dla miłośników kuchni gourmet.
10
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g polędwica wołowa
40 g gorgonzola
1 szt. żółtko
1 łyżecz. kapary
1 łyżecz. musztarda dijon
1 szt. cebula czerwona
1 szt. ogórek kiszony krakus
1 szczyp. sól morska
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
1 łyżecz. oliwa z oliwek
Przygotowanie
Polędwicę dokładnie oczyść z błon, a następnie drobno posiekaj nożem (nie używaj maszynki). Mięso powinno być bardzo świeże – najlepiej kupione tego samego dnia.
Cebulę, kapary i ogórka posiekaj w bardzo drobną kostkę. Gorgonzolę pokrój na małe kawałeczki lub lekko pokrusz.
Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, odrobinę oliwy, sól, pieprz oraz przygotowane dodatki (z wyjątkiem żółtka). Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, nie rozgniatając ich.
Na talerzu uformuj z mięsa estetyczne porcje (np. za pomocą metalowego pierścienia), na wierzch połóż żółtko i kilka kawałków gorgonzoli. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
638
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.