Tatar po włosku
m7
Przepis pochodzi z książki tadeusza borowicza "pyszności z mięsa mielonego".
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki tadeusza borowicza "pyszności z mięsa mielonego".
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szt. cebula
1 szt. sok z cytryny
1 szt. pomidor
1 szt. ogórek
1 szt. cytryna
2 łyżka oliwa
1 łyżka nać pietruszki
40 dag. polędwica końska
5 dag. parmezan
Przygotowanie
Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, wymieszać z oliwą, dodać posiekaną cebulę, sól i sok z cytryny, podzielić na 4 porcje. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim porcje mięsa. Udekorować potrawę plasterkami pomidora, ogórka i cytryny oraz natką.
Podawać z białym pieczywem i marynowanymi grzybkami. Najlepiej przyprawić maggi i ziołami (bazylia, majeranek, oregano) w różnych kompozycjach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.