Tatar po włosku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tatar po włosku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976998737.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis pochodzi z książki tadeusza borowicza "pyszności z mięsa mielonego".
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki tadeusza borowicza "pyszności z mięsa mielonego".
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szt. cebula
1 szt. sok z cytryny
1 szt. pomidor
1 szt. ogórek
1 szt. cytryna
2 łyżka oliwa
1 łyżka nać pietruszki
40 dag. polędwica końska
5 dag. parmezan
Przygotowanie
Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, wymieszać z oliwą, dodać posiekaną cebulę, sól i sok z cytryny, podzielić na 4 porcje. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim porcje mięsa. Udekorować potrawę plasterkami pomidora, ogórka i cytryny oraz natką.
Podawać z białym pieczywem i marynowanymi grzybkami. Najlepiej przyprawić maggi i ziołami (bazylia, majeranek, oregano) w różnych kompozycjach.