Tarteletki z burakami, serem feta i orzechami
lubella
Tarteletki z burakami, serem feta i orzechami to znakomity pomysł na wytrawną przystawkę. Połączenie buraka z fetą jest fenomenalne, a do tego kruchy spód oraz chrupiące orzechy na wierzchu. Mniam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarteletki z burakami, serem feta i orzechami to znakomity pomysł na wytrawną przystawkę. Połączenie buraka z fetą jest fenomenalne, a do tego kruchy spód oraz chrupiące orzechy na wierzchu. Mniam!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
100 g masło
200 g lubella mąka poznańska
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól
2 szt. jajko
100 śmietanka kremowa 30%
1 szt. burak gotowany
100 g ser feta
8 szt. orzechy włoskie
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyjąć, wyłożyć spód i boki foremek do tarteletek i podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Jajka wymieszać ze śmietanką.
Na spód babeczek położyć pokruszony ser feta, buraka pokrojonego w kostkę i posiekane orzechy, następnie zalać masą śmietanowo-jajeczną.
Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.