Tartaletki z łososiem
goodfoodlover
Spodziewasz się gości? Chcesz zaskoczyć rodzinę? Wypróbuj prosty i efektowny przepis na tartaletki z łososiem! Do jego wykonania potrzebne będą Ci następujące składniki: koperek, sól i pieprz, mąka, masło, serek śmietankowy, kwaśna śmietana, jajko kurze oraz wędzony łosoś. Na przygotowanie przepisu wystarczy jedynie niecała godzina!
1
3 / 8
Spodziewasz się gości? Chcesz zaskoczyć rodzinę? Wypróbuj prosty i efektowny przepis na tartaletki z łososiem! Do jego wykonania potrzebne będą Ci następujące składniki: koperek, sól i pieprz, mąka, masło, serek śmietankowy, kwaśna śmietana, jajko kurze oraz wędzony łosoś. Na przygotowanie przepisu wystarczy jedynie niecała godzina!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. koperek
1 łyżeczka sól, pieprz
300 g lubella mąka poznańska
150 g masło
200 g serek philadelphia śmietankowy
29 g śmietana kwaśna
150 g łosoś wędzony
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Do mąki dodać jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki schłodzone masło oraz szczyptę soli, całość szybko ugnieść, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm i przełożyć do natłuszczonych foremek. Ciasto ponakłuwać widelcem, aby nie podnosiło się w czasie pieczenia. Piec w temp. 180 stopni ok. 15 minut.
Serek wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem przełożyć do wystudzonych tartaletek. Dodać kawałki łososia i przybrać koprem.