Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Kakao DecoMorreno
Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

0

0 / 0

Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą to lekki, orzeźwiający, aromatyczny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie kruchego spodu z aksamitnym kremem cytrynowym i delikatną bezą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom wyjątkowych słodkości. Życzymy smacznego!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Kruche ciasto

100 g masło

100 g cukier

250 g mąka pszenna

6 szt. żółtka

Krem cytrynowy

100 g cukier

3 szt. cytryna

25 g masło

250 g woda

75 g mąka ziemnaczana

3 szt. żółtka

Beza

3 szt. białka

100 g cukier

1 szczyp. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Za pomocą miksera ubij miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę.

2

Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając.

3

Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj masę na wolnych obrotach.

4

Zagnieć dokładnie ciasto i uformuj je w kulkę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

5

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

6

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą foremek lub szklanki wytnij 8 kółek o średnicy nieco większej niż formy do tartaletek.

7

Przełóż ciasto do foremek i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, aż tartaletki będą przyrumienione.

8

W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy.

9

Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, a następnie wyciśnij z niej i pozostałych cytryn sok.

10

Do rondelka przelej wodę, dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj za pomocą trzepaczki, aż krem zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.

11

Do kremu dodaj masło, cukier, żółtka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

12

Wypełnij wnętrze tartaletek kremem cytrynowym.

13

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.

14

Ubij białka na sztywną masę. Dodaj cukier i ponownie ubijaj.

15

Wyłóż porcję bezy na każdej tartaletce. Za pomocą widelca uformuj kształt stożka.

16

Przełóż całość do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż beza się zarumieni.

17

Gotowe tartaletki odstaw do wystygnięcia i przełoż do lodówki.

18

Przed podaniem udekoruj wierzch kakao.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły