Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Kakao DecoMorreno
Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą to lekki, orzeźwiający, aromatyczny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie kruchego spodu z aksamitnym kremem cytrynowym i delikatną bezą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom wyjątkowych słodkości. Życzymy smacznego!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Kruche ciasto

100 g masło

100 g cukier

250 g mąka pszenna

6 szt. żółtka

Krem cytrynowy

100 g cukier

3 szt. cytryna

25 g masło

250 g woda

75 g mąka ziemnaczana

3 szt. żółtka

Beza

3 szt. białka

100 g cukier

1 szczyp. kakao decomorreno

Przygotowanie


Za pomocą miksera ubij miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając.

Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj masę na wolnych obrotach.

Zagnieć dokładnie ciasto i uformuj je w kulkę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą foremek lub szklanki wytnij 8 kółek o średnicy nieco większej niż formy do tartaletek.

Przełóż ciasto do foremek i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, aż tartaletki będą przyrumienione.

W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy.

Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, a następnie wyciśnij z niej i pozostałych cytryn sok.

Do rondelka przelej wodę, dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj za pomocą trzepaczki, aż krem zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.

Do kremu dodaj masło, cukier, żółtka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

Wypełnij wnętrze tartaletek kremem cytrynowym.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.

Ubij białka na sztywną masę. Dodaj cukier i ponownie ubijaj.

Wyłóż porcję bezy na każdej tartaletce. Za pomocą widelca uformuj kształt stożka.

Przełóż całość do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż beza się zarumieni.

Gotowe tartaletki odstaw do wystygnięcia i przełoż do lodówki.

Przed podaniem udekoruj wierzch kakao.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

492

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły