Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1717593613071.jpg&w=3840&q=75)
Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą to lekki, orzeźwiający, aromatyczny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie kruchego spodu z aksamitnym kremem cytrynowym i delikatną bezą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom wyjątkowych słodkości. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą to lekki, orzeźwiający, aromatyczny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Połączenie kruchego spodu z aksamitnym kremem cytrynowym i delikatną bezą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom wyjątkowych słodkości. Życzymy smacznego!
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Kruche ciasto
100 g masło
100 g cukier
250 g mąka pszenna
6 szt. żółtka
Krem cytrynowy
100 g cukier
3 szt. cytryna
25 g masło
250 g woda
75 g mąka ziemnaczana
3 szt. żółtka
Beza
3 szt. białka
100 g cukier
1 szczyp. kakao decomorreno
Przygotowanie
Za pomocą miksera ubij miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając.
Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj masę na wolnych obrotach.
Zagnieć dokładnie ciasto i uformuj je w kulkę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą foremek lub szklanki wytnij 8 kółek o średnicy nieco większej niż formy do tartaletek.
Przełóż ciasto do foremek i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, aż tartaletki będą przyrumienione.
W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy.
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, a następnie wyciśnij z niej i pozostałych cytryn sok.
Do rondelka przelej wodę, dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj za pomocą trzepaczki, aż krem zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
Do kremu dodaj masło, cukier, żółtka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Wypełnij wnętrze tartaletek kremem cytrynowym.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.
Ubij białka na sztywną masę. Dodaj cukier i ponownie ubijaj.
Wyłóż porcję bezy na każdej tartaletce. Za pomocą widelca uformuj kształt stożka.
Przełóż całość do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż beza się zarumieni.
Gotowe tartaletki odstaw do wystygnięcia i przełoż do lodówki.
Przed podaniem udekoruj wierzch kakao.