Tartaletki z kiszoną kapustą, grzybami, suszoną śliwką i barszczem

formularz
Tartaletki z kiszoną kapustą, grzybami, suszoną śliwką i barszczem

0

1 / 1

Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybami świetnie sprawdzają się w roli dania głównego, przekąski lub kolacji. Wymagają odrobiny cierpliwości i czasu, ale niech to nie odstraszy Cię od wypróbowania naszego przepisu. W połączeniu z suszoną śliwką i barszczem czerwonym Krakus smakują obłędnie.

19

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g mąka pszenna tortowa lubella

150 g mąka krupczatka lubella

120 g masło

1 szt. jaja l

1 szcz. sól himalajska

3 łyżka woda lodowata

1 szkl. suszone grzyby

500 g kwaśna kiszona kapusta

1 szt. cebula

10 łyżka oliwa z oliwek

75 g suszone śliwki

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szcz. sól morska

1 szcz. świeżo mielony czarny pieprz

1.50 łyżeczka kminek

1 szt. jaja l

1 łyżka mleko

1 opak. barszcz czerwony krakus

Przygotowanie


1

Farsz dobrze jest przygotować dzień wcześniej, choć nie jest to konieczne. Grzyby namocz w misce lub w dużym kubku, nalej tyle wody, aby wszystkie grzyby były zakryte. Grzyby powinny moczyć się nie mniej niż 2 godziny, możesz zostawić je do moczenia na całą noc.

2

Kapustę posiekaj, przełóż do garnka, dodaj około 8 łyżek oliwy, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.

3

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Gdyby kapusta zrobiła się zbyt sucha w trakcie duszenia, podlej ją koniecznie wodą, np. z grzybów.

4

Usuń z kapusty liście laurowe oraz ziele.

5

Cebule posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie.

6

Odsączone z wody grzyby posiekaj średniej wielkości kawałki.

7

Do przestudzonej kapusty dodaj grzyby oraz posiekane śliwki i cebulkę.

8

Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę krupczatkę, sól, masło i jajko, na koniec dodaj wodę.

9

Bardzo szybko zagnieć ciasto, zawiń w folie i schładzaj w lodówce przez godzinę.

10

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Odłóż ¼ ciasta z całości. Pozostałą większą częścią ciasta możesz wykleić foremki do tartaletek, możesz również zrobić mniej równomierne kształtem tartaletki.

11

Za pomocą okrągłej foremki, miseczki lub dużego kubka wytnij krążki ciasta, brzegi lekko podnieś do góry tworząc rant z ciasta (tak, aby farsz po nałożeniu ładnie wypełniał ciasto).

12

Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz spody tartaletek w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

13

Przestudź spody, następnie wypełnij farszem.

14

Z pozostałej ¼ części ciasta uformuj wałeczki i ułóż na wierzchu tartaletek.

15

Brzegi oraz wałeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.

16

Piecz przez 30 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.

17

W rondelku podgrzej gotowy barszcz czerwony Krakus.

18

Lekko przestudzone tartaletki podawaj z gorącym aromatycznym barszczem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły