Tartaletki z kiszoną kapustą, grzybami, suszoną śliwką i barszczem
formularz
Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybami świetnie sprawdzają się w roli dania głównego, przekąski lub kolacji. Wymagają odrobiny cierpliwości i czasu, ale niech to nie odstraszy Cię od wypróbowania naszego przepisu. W połączeniu z suszoną śliwką i barszczem czerwonym Krakus smakują obłędnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
965
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybami świetnie sprawdzają się w roli dania głównego, przekąski lub kolacji. Wymagają odrobiny cierpliwości i czasu, ale niech to nie odstraszy Cię od wypróbowania naszego przepisu. W połączeniu z suszoną śliwką i barszczem czerwonym Krakus smakują obłędnie.
19
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g mąka krupczatka lubella
120 g masło
1 szt. jaja l
1 szczyp. sól himalajska
3 łyżka woda lodowata
1 szkl. suszone grzyby
500 g kwaśna kiszona kapusta
1 szt. cebula
10 łyżka oliwa z oliwek
75 g suszone śliwki
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szczyp. sól morska
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1.50 łyżecz. kminek
1 szt. jaja l
1 łyżka mleko
1 opak. barszcz czerwony krakus
Przygotowanie
Farsz dobrze jest przygotować dzień wcześniej, choć nie jest to konieczne. Grzyby namocz w misce lub w dużym kubku, nalej tyle wody, aby wszystkie grzyby były zakryte. Grzyby powinny moczyć się nie mniej niż 2 godziny, możesz zostawić je do moczenia na całą noc.
Kapustę posiekaj, przełóż do garnka, dodaj około 8 łyżek oliwy, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Gdyby kapusta zrobiła się zbyt sucha w trakcie duszenia, podlej ją koniecznie wodą, np. z grzybów.
Usuń z kapusty liście laurowe oraz ziele.
Cebule posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
Odsączone z wody grzyby posiekaj średniej wielkości kawałki.
Do przestudzonej kapusty dodaj grzyby oraz posiekane śliwki i cebulkę.
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę krupczatkę, sól, masło i jajko, na koniec dodaj wodę.
Bardzo szybko zagnieć ciasto, zawiń w folie i schładzaj w lodówce przez godzinę.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Odłóż ¼ ciasta z całości. Pozostałą większą częścią ciasta możesz wykleić foremki do tartaletek, możesz również zrobić mniej równomierne kształtem tartaletki.
Za pomocą okrągłej foremki, miseczki lub dużego kubka wytnij krążki ciasta, brzegi lekko podnieś do góry tworząc rant z ciasta (tak, aby farsz po nałożeniu ładnie wypełniał ciasto).
Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz spody tartaletek w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Przestudź spody, następnie wypełnij farszem.
Z pozostałej ¼ części ciasta uformuj wałeczki i ułóż na wierzchu tartaletek.
Brzegi oraz wałeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
Piecz przez 30 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
W rondelku podgrzej gotowy barszcz czerwony Krakus.
Lekko przestudzone tartaletki podawaj z gorącym aromatycznym barszczem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
965
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.