Tartaletki z kapustą i grzybami

maspexdigital
Tartaletki z kapustą i grzybami

0

3.2 / 13

Kapusta z grzybami to nieodłączny element świątecznego stołu. My proponujemy podać ją w nietypowy sposób – jako tartaletki. Chrupiące mini spody, wyrazista kapusta i aromatyczne grzyby to znakomite połączenie.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2.50 szkl. mąka pszenna lubella

100 g masło

1 łyżka śmietana

1 szt. jajko

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g przecier pomidorowy łowicz

250 g kapusta kiszona

1 szt. cebula biała

1 łyżka olej rzepakowy

50 g grzyby

0.50 łyżeczka papryka słodka

0.50 łyżeczka kminek

1 szcz. pieprz czarny

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, śmietany, proszku do pieczenia, jajka i soli. Odstawiamy na 1h do lodówki.

2

Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.

3

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i grzyby drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.

4

Grzyby i cebulę mieszamy z kapustą. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem i pieprzem czarnym.

5

Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy. Z ciasta wykrawamy kółka wielkości foremek.

6

Przekładamy ciasto do foremek i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spody przez 5 min.

7

Na podpieczone spody przekładamy farsz z kapusty, grzybów i przecieru. Pieczemy ok. 25 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły