Tartaletki z kapustą i grzybami
maspexdigital
Kapusta z grzybami to nieodłączny element świątecznego stołu. My proponujemy podać ją w nietypowy sposób – jako tartaletki. Chrupiące mini spody, wyrazista kapusta i aromatyczne grzyby to znakomite połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
640
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 13
Kapusta z grzybami to nieodłączny element świątecznego stołu. My proponujemy podać ją w nietypowy sposób – jako tartaletki. Chrupiące mini spody, wyrazista kapusta i aromatyczne grzyby to znakomite połączenie.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2.50 szkl. mąka pszenna lubella
100 g masło
1 łyżka śmietana
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g przecier pomidorowy łowicz
250 g kapusta kiszona
1 szt. cebula biała
1 łyżka olej rzepakowy
50 g grzyby
0.50 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. kminek
1 szczyp. pieprz czarny
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, śmietany, proszku do pieczenia, jajka i soli. Odstawiamy na 1h do lodówki.
Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i grzyby drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
Grzyby i cebulę mieszamy z kapustą. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem i pieprzem czarnym.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy. Z ciasta wykrawamy kółka wielkości foremek.
Przekładamy ciasto do foremek i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spody przez 5 min.
Na podpieczone spody przekładamy farsz z kapusty, grzybów i przecieru. Pieczemy ok. 25 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
640
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.