Tartaletki z jabłkami
Lubella
Tartaletki z jabłkami to prosty i szybki deser, który idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. To również doskonały wybór na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości lub imprezy. Są soczyste, aromatyczne i z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Gotowe tartaletki doskonale prezentują się na stole. Można je udekorować cukrem pudrem, gałką ulubionych lodów lub kleksem bitej śmietany. Smacznego!
0
0 / 0
Tartaletki z jabłkami to prosty i szybki deser, który idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. To również doskonały wybór na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości lub imprezy. Są soczyste, aromatyczne i z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Gotowe tartaletki doskonale prezentują się na stole. Można je udekorować cukrem pudrem, gałką ulubionych lodów lub kleksem bitej śmietany. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
150 g mąka pszenna lubella
50 g cukier puder
90 g masło
1 szczyp. sól
1 szt. jajko
Nadzienie
8 szt. jabłka
20 g cukier brązowy
1 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
W misce przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i sól, a następnie rozetrzyj palcami, aż wszystkie składniki się połączą.
Dodaj jajko i ponownie zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na godzinę.
W międzyczasie obierz 4 jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki.
Owoce wrzuć do rondelka, a następnie dodaj brązowy cukier i cynamon.
Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny, aż jabłka odparują z nadmiaru wody i będą miękkie.
Zblenduj owoce na gładką masę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Schłodzone ciasto wyłóż na dno foremek do tartaletek. Spód nakłuj widelcem.
Przygotowany mus jabłkowy wyłóż równomiernie do każdej foremki.
Obierz pozostałe jabłka i pokrój je w cienkie plasterki.
Układaj ciasno plasterki jabłek na wierzchu tartaletek.
Piecz tartaletki w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.