Tartaletki z jabłkami

Lubella
Tartaletki z jabłkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tartaletki z jabłkami to prosty i szybki deser, który idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. To również doskonały wybór na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości lub imprezy. Są soczyste, aromatyczne i z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Gotowe tartaletki doskonale prezentują się na stole. Można je udekorować cukrem pudrem, gałką ulubionych lodów lub kleksem bitej śmietany. Smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

150 g mąka pszenna lubella

50 g cukier puder

90 g masło

1 szczyp. sól

1 szt. jajko

Nadzienie

8 szt. jabłka

20 g cukier brązowy

1 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


W misce przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i sól, a następnie rozetrzyj palcami, aż wszystkie składniki się połączą.

Dodaj jajko i ponownie zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na godzinę.

W międzyczasie obierz 4 jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki.

Owoce wrzuć do rondelka, a następnie dodaj brązowy cukier i cynamon.

Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny, aż jabłka odparują z nadmiaru wody i będą miękkie.

Zblenduj owoce na gładką masę.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Schłodzone ciasto wyłóż na dno foremek do tartaletek. Spód nakłuj widelcem.

Przygotowany mus jabłkowy wyłóż równomiernie do każdej foremki.

Obierz pozostałe jabłka i pokrój je w cienkie plasterki.

Układaj ciasno plasterki jabłek na wierzchu tartaletek.

Piecz tartaletki w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

287

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły