Tartaletki z jabłkami

Lubella
Tartaletki z jabłkami

0

0 / 0

Tartaletki z jabłkami to prosty i szybki deser, który idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. To również doskonały wybór na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości lub imprezy. Są soczyste, aromatyczne i z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Gotowe tartaletki doskonale prezentują się na stole. Można je udekorować cukrem pudrem, gałką ulubionych lodów lub kleksem bitej śmietany. Smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

150 g mąka pszenna lubella

50 g cukier puder

90 g masło

1 szczyp. sól

1 szt. jajko

Nadzienie

8 szt. jabłka

20 g cukier brązowy

1 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


1

W misce przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i sól, a następnie rozetrzyj palcami, aż wszystkie składniki się połączą.

2

Dodaj jajko i ponownie zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na godzinę.

3

W międzyczasie obierz 4 jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki.

4

Owoce wrzuć do rondelka, a następnie dodaj brązowy cukier i cynamon.

5

Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny, aż jabłka odparują z nadmiaru wody i będą miękkie.

6

Zblenduj owoce na gładką masę.

7

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

8

Schłodzone ciasto wyłóż na dno foremek do tartaletek. Spód nakłuj widelcem.

9

Przygotowany mus jabłkowy wyłóż równomiernie do każdej foremki.

10

Obierz pozostałe jabłka i pokrój je w cienkie plasterki.

11

Układaj ciasno plasterki jabłek na wierzchu tartaletek.

12

Piecz tartaletki w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły