Tartaletki czekoladowe

kontakt_6
Tartaletki czekoladowe

0

0 / 0

Pyszne i efektowne tartaletki czekoladowe. Pyszny kruchy spód z truskawkowo-czekoladowym nadzieniem, a do tego świeże owoce to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale również oka. Z pewnością zachwycą Twoich gości i szybko znikną z talerza.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

160 g ciastka typu oreo

160 g ciastka kruche

270 g czekolada gorzka

130 g masło

0.25 szkl. kakao decomorreno

0.25 szkl. cukier

200 śmietana kremowa 30%

500 g truskawki

2 łyżeczka żelatyna

Przygotowanie


1

Przygotować foremki na tartaletki. Posmarować je masłem. Ciastka włożyć do miksera lub rozdrabniacza, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło następnie dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki foremki, uklepać i mocno docisnąć.

2

W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać pokrojone masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelać do czystej miski i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści.

3

Na spód nałożyć po łyżeczce dżemu. Potem masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. Ułożyć truskawki, gdy masa trochę pod tężeje (ok. 1/2 godziny), schładzać jeszcze ok. 2 godziny lub do czasu aż masa zesztywnieje.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły