Tarta ziemniaczana z porem i boczkiem

EkspertOdKuchni

Szukasz pomysłu na sycące i proste danie obiadowe lub kolację? Tarta ziemniaczana z boczkiem i porem to pyszna alternatywa dla klasycznej quiche – zamiast kruchego ciasta, spód tworzą rozgniecione ziemniaki w mundurkach. To idealne danie na ciepło lub na zimno – sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Szukasz pomysłu na sycące i proste danie obiadowe lub kolację? Tarta ziemniaczana z boczkiem i porem to pyszna alternatywa dla klasycznej quiche – zamiast kruchego ciasta, spód tworzą rozgniecione ziemniaki w mundurkach. To idealne danie na ciepło lub na zimno – sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
1 szt. biała część pora
1 szt. cebula biała
150 g boczek wędzony
200 ml śmietanka 30%
3 szt. jaja
100 g ser gouda tarty
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. masło lub oliwa do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach (ze skórką) w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20–25 minut, w zależności od wielkości).
Formę na tartę wysmarować oliwą.
Ugotowane ziemniaki w mundurkach przełożyć do formy.
Naczyniem z płaskim dnem rozgnieść ziemniaki, tworząc dookoła rant na wysokość formy.
Pokroić cebulę i por w półplasterki, a boczek w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, smażyć najpierw boczek, aż się zarumieni. Dodać cebulę i por, a następnie smażyć do miękkości.
Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.
W misce roztrzepać jaja ze śmietanką oraz startym serem.
Do formy z ziemniakami przełożyć farsz z pora, cebuli i boczku.
Wlać śmietanę z serem i jajkami.
Wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) i piec około 35–40 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Podawać na ciepło lub na zimno – w obu wersjach tarta smakuje wybornie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.