Tarta ziemniaczana z porem i boczkiem

EkspertOdKuchni
Tarta ziemniaczana z porem i boczkiem

1

0 / 0

Szukasz pomysłu na sycące i proste danie obiadowe lub kolację? Tarta ziemniaczana z boczkiem i porem to pyszna alternatywa dla klasycznej quiche – zamiast kruchego ciasta, spód tworzą rozgniecione ziemniaki w mundurkach. To idealne danie na ciepło lub na zimno – sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie. Życzymy smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g ziemniaki

1 szt. biała część pora

1 szt. cebula biała

150 g boczek wędzony

200 ml śmietanka 30%

3 szt. jaja

100 g ser gouda tarty

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło lub oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach (ze skórką) w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20–25 minut, w zależności od wielkości).

2

Formę na tartę wysmarować oliwą.

3

Ugotowane ziemniaki w mundurkach przełożyć do formy.

4

Naczyniem z płaskim dnem rozgnieść ziemniaki, tworząc dookoła rant na wysokość formy.

5

Pokroić cebulę i por w półplasterki, a boczek w kostkę.

6

Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, smażyć najpierw boczek, aż się zarumieni. Dodać cebulę i por, a następnie smażyć do miękkości.

7

Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.

8

W misce roztrzepać jaja ze śmietanką oraz startym serem.

9

Do formy z ziemniakami przełożyć farsz z pora, cebuli i boczku.

10

Wlać śmietanę z serem i jajkami.

11

Wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) i piec około 35–40 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.

12

Podawać na ciepło lub na zimno – w obu wersjach tarta smakuje wybornie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły