Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

m7
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

0

0 / 0

Przepyszna przekąska dla łasuchów, a przy tym jaka zdrowa

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 śmietana 22%

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 łyżeczka masło

200 g lubella mąka puszysta uniwersalna

100 g masło

100 g ser pleśniowy np. lazur

1 szt. jajko

1 szt. opakowanie szpinaku mrożonego

0.50 szt. pęczek natki pietruszki

Przygotowanie


1

Z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.

2

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza przez 20 min.

3

Szpinak podsmażyć na maśle.

4

Dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

5

Następnie dodać śmietanę i chwile podusić.

6

Na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera.

7

Zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera.

8

Pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły