Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974512223.jpeg&w=3840&q=75)
Przepyszna przekąska dla łasuchów, a przy tym jaka zdrowa
0
0 / 0
Przepyszna przekąska dla łasuchów, a przy tym jaka zdrowa
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietana 22%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. masło
200 g lubella mąka puszysta uniwersalna
100 g masło
100 g ser pleśniowy np. lazur
1 szt. jajko
1 szt. opakowanie szpinaku mrożonego
0.50 szt. pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza przez 20 min.
Szpinak podsmażyć na maśle.
Dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Następnie dodać śmietanę i chwile podusić.
Na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera.
Zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera.
Pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.