Tarta ze szpinakiem i ricottą
EkspertOdKuchni
Tarta ze szpinakiem i ricottą to połączenie delikatności i wyrazistości smaków, które doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste i pozwala na eksperymentowanie z dodatkami. Szpinak można zastąpić rukolą, a cebulę i czosnek wymienić na pokrojone w kostkę pomidory. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, a jej kremowy smak zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta ze szpinakiem i ricottą to połączenie delikatności i wyrazistości smaków, które doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste i pozwala na eksperymentowanie z dodatkami. Szpinak można zastąpić rukolą, a cebulę i czosnek wymienić na pokrojone w kostkę pomidory. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, a jej kremowy smak zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g świeży szpinak
250 g ser ricotta
100 śmietana 30%
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotuj spód na tartę. W misce wymieszaj mąkę, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło, aż powstanie kruszonka.
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, zawij ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Szpinak opłucz, osusz i pokrój w paseczki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i szkliste.
Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
Wymieszaj ricottę, jajka, śmietanę, sól, pieprz i starty parmezan.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm.
Na ciasto wlej masę z ricotty, a na nią połóż szpinak z cebulą i czosnkiem.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż masa się ścięła i ciasto się zrumieniło.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.