Tarta ze szpinakiem i ricottą

EkspertOdKuchni
Tarta ze szpinakiem i ricottą

0

0 / 0

Tarta ze szpinakiem i ricottą to połączenie delikatności i wyrazistości smaków, które doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste i pozwala na eksperymentowanie z dodatkami. Szpinak można zastąpić rukolą, a cebulę i czosnek wymienić na pokrojone w kostkę pomidory. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, a jej kremowy smak zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g świeży szpinak

250 g ser ricotta

100 śmietana 30%

1 szt. cebula

2 łyżka oliwa z oliwek

200 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g masło

1 szt. jajko

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Przygotuj spód na tartę. W misce wymieszaj mąkę, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło, aż powstanie kruszonka.

2

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.

3

Uformuj kulę, zawij ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

4

Szpinak opłucz, osusz i pokrój w paseczki.

5

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i szkliste.

6

Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.

7

Wymieszaj ricottę, jajka, śmietanę, sól, pieprz i starty parmezan.

8

Nagrzej piekarnik do 180°C.

9

Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm.

10

Na ciasto wlej masę z ricotty, a na nią połóż szpinak z cebulą i czosnkiem.

11

Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż masa się ścięła i ciasto się zrumieniło.

12

Podawaj na ciepło lub na zimno.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły