Tarta ze szpinakiem, czosnkiem i fetą
m7
smaczne danie wegetariańskie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
565
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
smaczne danie wegetariańskie
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 jogurt naturalny
1 szczyp. sól
2 szkl. mąka pszenna razowa
1 szkl. ser żółty
1 szt. szpinak mrożony
1 szt. ser feta
3 szt. ząbek czosnku
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. śmietana 18%
8 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Mieszamy w misce mąkę jogurt oliwę i doprawiamy solą. W ranku dusimy rozmrożony szpinak z czosnkiem i śmietaną. Odstawiamy do ostygnięcia. Formę natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto smarujemy 1 żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Do masy szpinakowej dodajemy pokrojoną fetę i jajka. Nakładamy farsz na ciasto. pod koniec pieczenia posypujemy tartę startym serem. Pieczemy po nałożeniu farszu kolejne 25-30 minut
Wartości odżywcze na porcję
Energia
565
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.