Tarta ze szpinakiem, czosnkiem i fetą

m7
Tarta ze szpinakiem, czosnkiem i fetą

1

0 / 0

smaczne danie wegetariańskie

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 jogurt naturalny

1 szczyp. sól

2 szkl. mąka pszenna razowa

1 szkl. ser żółty

1 szt. szpinak mrożony

1 szt. ser feta

3 szt. ząbek czosnku

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. śmietana 18%

8 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Mieszamy w misce mąkę jogurt oliwę i doprawiamy solą. W ranku dusimy rozmrożony szpinak z czosnkiem i śmietaną. Odstawiamy do ostygnięcia. Formę natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto smarujemy 1 żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Do masy szpinakowej dodajemy pokrojoną fetę i jajka. Nakładamy farsz na ciasto. pod koniec pieczenia posypujemy tartę startym serem. Pieczemy po nałożeniu farszu kolejne 25-30 minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

565

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły